Hlavní obsah

Al-Káida má dost zbraní na dobytí Bagdádu

Novinky, ČTK, BBC, Alex Švamberk
Bagdád

Bojovníci Al-Káidy, které se pokoušejí od neděle vytlačit irácké síly z města Ramádí, mají dost těžkých zbraní na dobytí Bagdádu. Řekl to v pondělí náměstek ministra vnitra Adnan Asadí. Podle něj vládní vojska svádějí tvrdé boje s těžce vyzbrojenými vzbouřenci.

Foto: Ali Mashhadani, Reuters

Irácké ozbrojené síly a kmenová milice na hlídce v Ramádí

Článek

Zbraně, které mají vzbouřenci z Al-Káidy a dalších sunnitských radikálních skupin v dalším obsazeném městě Fallúdži, „jsou vyspělé, mocné a je jich dost na obsazení Bagdádu”, tvrdí Asadí. Typy ani kategorie zbraní ale neuvedl. Město je ale pouze 60 kilometrů od Bagdádu.

Asadí to uvedl, když komentoval těžké boje v Ramádí, které se vládní síly a kmenové milice pokoušejí od neděle vyčistit od vzbouřenců.

Foto: Reuters

Sunnitský vzbouřenec u Fallúdži

Podobně se vyjádřil i člen provinční rady Anbáru Adál Fadaví pro list Ašark al-Avsat: Ozbrojené skupiny mají navrch ve výzbroji a vybaveni i ve schopnostech, protože mají vyspělé zbraně a jsou vybaveni na dlouhou válku.“

Islámský stát v Iráku a v Levantě má po vojenské stránce úroveň srovnatelnou „se schopnostmi armády, která má všechny prostředky a sílu, což je něco, co nemají kmeny a irácká armáda, která postrádá mnoho ze zbraní, jež mají vzbouřenci, dodal.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Irácký vzbouřenec s RPG u Fallúdži

V prosinci se podařilo Al-Káidě obsadit dvě velká města v provincii Anbár, Ramádí a Fallúdžu. Zatímco Fallúdža padla celá do rukou vzbouřenců, situace v Ramádí je komplikovanější, protože místní sunnitské kmeny se ke vzbouřencům nepřidaly a pomáhají vládě. Jak však ukazují aktuální boje, celé město nedokázali ovládnout.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Operace v Ramádí

V Ramádí proto začala v neděli vyčišťovací operace, jejímž cílem je z města vypudit všechny vzbouřence. V neděli v poledne byl ve městě vyhlášen zákaz vycházení. V rámci vyčišťovací operace mají být provedeny razie ve všech nemovitostech, v domech, v obchodech i v podnicích. Zkontrolovány budou všechny osoby ve městě.

Foto: Ali Mashhadani, Reuters

Irácké bezpečnostní síly a provládní milice odjíždějí na hlídku v Ramádí.

Člen provinční rady Anbáru Fadaví řekl, že „v některých oblastech Ramádí, kde docházelo k vzájemným útokům a protiútokům, je vidět pokrok.“

Situace ve Fallúdži je komplikovanější, protože kmeny ve městě se nepřidaly k vládě. Ve Fallúdži navíc operuje více vzbouřeneckých skupin, z nichž některé mají podporu místních obyvatel a některé ne.

Foto: Reuters

Sunnitští vzbouřenci u zničeného náklaďáku u Fallúdži

Atentáty na denním pořádku

Od prosincového postupu Islámského státu se výrazně zhoršila beztak špatná bezpečnostní situace ve většině Iráku. Atentáty v Bagdádu jsou na každodenním pořádku. V pondělí při nich zemřelo 24 osob a dalších 58 bylo zraněno. Dvě bomby ukryté v autech explodovaly v sunnitské čtvrti Daura na jihu města. Ostatní nálože vybuchly ve čtvrtích obývaných šíity.

Foto: Stringer/iraq, Reuters

Obyvatelé Tuz Churmanu na místě atentátu

Zatímco v prosinci zemřelo při atentátech v zemi 759 lidí, v lednu, který ještě nekončí, je obětí už přes 650. Loni si násilí v Iráku vyžádalo přes 8800 lidských životů, což byla nejhorší roční bilance od roku 2008, kdy v zemi zuřila sektářská válka, kterou Američané jen s obtížemi potlačili.

Foto: Reuters

Chlapec na místě atentátu v Kirkúku

Počet útoků v Iráku stále roste. Loňské násilí si v zemi vyžádalo přes 8800 lidských životů, což byla nejhorší roční bilance od roku 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám