Hlavní obsah

Německo vyšle 2400 námořníků do Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německá vláda ve středu schválila vyslání jednotek německého vojenského námořnictva do mise Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL). Německé loďstvo by mělo převzít kontrolu nad libanonskými pobřežními vodami, aby se zabránilo případnému pašování zbraní radikálnímu šíitskému hnutí Hizballáh po moři.

Článek

Rozhodnutí německé vlády ještě musí oficiálně posvětit parlament, který by se měl záležitostí zabývat příští týden ve středu. S největší pravděpodobností však půjde jen o formální akt, protože konzervativci kancléřky Angely Merkelové a jejich koaliční sociálnědemokratičtí partneři mají v zákonodárném sboru většinu křesel.

Německo počítá až s 2400 muži

Podle šéfa sociálnědemokratické frakce Petera Strucka, by mohli Němci do oblasti vyslat 2400 mužů. Berlín už také začal dopravovat do Libanonu bezpečnostní poradce a technické vybavení. Na Blízký východ  tak směřují německé rentgenové přístroje na podporu ostrahy libanonských přístavů.

S vysláním bojových jednotek však Německo vzhledem k dějinné souvislosti s židovským státem nepočítá. Úkol, který čeká na německou flotilu, plní po skončení námořní blokády Libanonu od minulého týdne námořní síly Francie, Itálie a Řecka.

Reklama

Související témata:

Související články

V Libanonu se vylodili italští vojáci

V jiholibanonském Tyru se během soboty vylodilo přes 250 italských vojáků, kteří posílí kontingent Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL). Dalších 550 ...

Výběr článků

Načítám