Hlavní obsah

Svět přislíbil miliardu dolarů na obnovu Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Mezinárodní společenství poskytne Libanonu v příštích měsících přes 940 miliónů dolarů, což je v přepočtu 21 miliard korun na pomoc při odstraňování následků války mezi Izraelem a hnutím Hizballáh. Přísliby účastníků čtvrteční dárcovské konference ve Stockholmu tak téměř dvojnásobně překročily sumu půl miliardy dolarů, což si za cíl dali švédští organizátoři konference.

Článek

Švédský ministr zahraničí Jan Eliasson upřesnil, že se započtením dřívějších finančních příslibů a závazků dlouhodobější povahy bude na obnovu Libanonu k dispozici celkem 1,2 miliardy dolarů. Peníze by měly být Libanonu převedeny nejpozději do prosince.

Libanonský premiér Fuád Siniura, který vyčíslil okamžité finanční potřeby své země na první rekonstrukční opatření na 530 miliónů dolarů, vyjádřil po skončení konference velkou vděčnost dárcovským státům. "Hodně práce bylo uděláno během minulého týdne pro zachování důstojnosti Libanonců a pro zastavení agrese, jíž museli čelit," řekl Siniura.

Účastníci konference v závěrečném prohlášení vyzvali Izrael k ukončení jeho letecké a námořní blokády Libanonu, kterou označili za "hlavní překážku" procesu obnovy Libanonu.

Reklama

Související články

ČR slíbila vyslat vojáky do Libanonu

Česká republika v pátek v Bruselu vyjádřila připravenost vojensky přispět do mírových sil OSN v jižním Libanonu (UNIFIL). Uvedl to první náměstek šéfa české...

Výběr článků

Načítám