Hlavní obsah

V Libanonu se vylodili italští vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

V jiholibanonském Tyru se během soboty vylodilo přes 250 italských vojáků, kteří posílí kontingent Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL). Dalších 550 italských vojáků se v Libanonu vylodí v neděli.

Článek

"Je to průzkumná jednotka. Budou kontrolovat pláže, mořské dno a silnice do té doby, než dorazí hlavní část kontingentu," vysvětil po vylodění první stovky mužů italský vojenský mluvčí Federico Mariani. Italy vysadily na pobřeží rychlé motorové čluny a vrtulníky. Souběžně s vyloďováním vojáků jsou v Nakúře na břeh dopravována vojenská vozidla Italů.

Italové významně posílily síly UNIFIL, které měly donedávna jen 2000 lidí. Počet modrých přileb má vzrůst na 15 000 tisíc. Mají na jihu Libanonu dohlížet na dodržování příměří mezi Izraele a Hizballáhem. Po jejich dislokaci mají na jihu Libanonu působit kromě modrých přileb už jen vojáci libanonské armády. Hizballáh by tam neměl mít ozbrojené milice a Izraelci by se měli stáhnout.

UNIFIL posílí Indonésie

Síly UNIFIL by také mělo posílit na tisíc indonéských vojáků. Ty Izrael původně odmítal, protože Jakarta nemá s Jeruzalémem diplomatické styky. "Jsme připravení vyslat vojáky nejpozději do konce měsíce," uvedl v sobotu indonéský ministr zahraničí Hassan Wirajuda.

OSN apelovala na muslimské země, aby do UNIFIL vyslaly své vojáky. Už je nabídly Bangladéš a Malajsie, které ovšem také nemají diplomatické styky s Jeruzalémem.

Sýrie nechce modré přilby u svých hranic

Damašek stále odmítá, aby byly jednotky UNIFIL rozmístěny na syrsko-libanonské hranici. Je však připraven zvýšit vlastní bezpečnostní opatření na hranici a zajistit ji spolu s Libanonci. Bejrút na hranici vyslal 8600 vojáků. K zajištění hranice se zavázal tento týden syrský prezident Bašár Asad při jednání s generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem.

 Libanonský list An-Nahár ale v sobotu uvedl, že se jedná jenom o prázdný slib: "Není to poprvé, co syrský prezident něco slibuje západním představitelům veřejně nebo v soukromí. Jeho sliby ale zůstávají mrtvé a někdo hovoří o ztracené důvěře." List L'Orient-Le Jour citoval protisyrského drúzského politika Valída Džumbláta, který o Asadově slibu nepokrytě pochybuje. Jeho Pokroková socialistická strana obvinila libanonskou pohraniční policii, že napomáhá přesunu zbraní ze Sýrie k Hizballáhu.

Protest proti blokádě

Proti izraelské blokádě, která ochromuje libanonskou ekonomiku, v sobotu v centru Bejrútu zahájili protest libanonští poslanci. Předseda parlamentu Nabí Barrí vyzval arabské státy, aby na vzdušnou a námořní blokádu nebraly ohled a posílaly do Libanonu letadla i lodě. K zvednutí blokády vyzýval i generální tajemník OSN Kofi Annan  [celá zpráva], Izrael to odmítl.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám