Hlavní obsah

Za havárii britského letounu v Afghánistánu prý může zkrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/KÁBUL

Sobotní zřícení britského letounu Nimrod, v jehož troskách zahynulo v sobotu 14 britských vojáků, způsobil požár vyvolaný elektrickým zkratem na palubě. S odvoláním na nejmenovaný vojenský zdroj to v pondělí uvedl britský deník The Times.

Článek

Podle britského deníku The Sun selhaly v letadle poplašné požární detektory a plameny poškodily trup letounu natolik, že stroj nebylo možné pilotovat. Mluvčí britského ministerstva obrany informace nepotvrdil ani nevyvrátil. Poznamenal jen, že na palubě letadla nastal technický problém.

Stroj zmizel z obrazovek radarů a zřítil se asi dvacet kilometrů západně od města Kandahár. [celá zpráva] Jde o jedno z nejhorších neštěstí britských sil v Afghánistánu od jejich příchodu do země v listopadu 2001. Krátce po havárii se k útoku na letoun prostřednictvím údajného mluvčího Abdula Chalífa přihlásilo svržené hnutí Talibán. Podle něho letoun zasáhla jejich střela Stinger.

Britský ministr obrany Des Browne to ale vzápětí odmítl a řekl, že šlo zřejmě o nehodu. Britští vojáci jsou součástí mezinárodních sil pod velením NATO, které bojují se silami Talibanu a snaží se zajistit bezpečnost v neklidné jižní části Afghánistánu. Od počátku operace NATO v roce 2001 jich v Afghánistánu přišlo o život 36.

Reklama

Související články

Pákistán popírá působení Tálibánu v zemi

Pákistán popřel, že by se zbytky ozbrojených sil islámského hnutí Tálibán přeskupovaly na jeho území. Tyto informace se vynořily poté, co stoupenci Tálibánu...

Výběr článků

Načítám