Hlavní obsah

Syrská armáda útočí na zahraniční džihádisty, ale ničí při tom i nemocnice a školy

Damašek

Syrská armáda za podpory ze vzduchu dále útočí na pozice rebelů v provinciích Idlib a Hamá a postupuje. Boje, při kterých se terči náletů staly i nemocnice, se rozhořely na konci dubna. Jedním z důvodů je i působení zahraničních džihádistů v oblasti, na které upozornila ve čtvrtek agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vrtulníky shazují bomby na syrský IdlíbVideo: Reuters

 
Článek

Boje v Idlibu, který je poslední provincií drženou v Sýrii vzbouřenci, propukly navzdory loňské dohodě o deeskalaci, kterou zprostředkovalo Rusko a podílí se na ní Turecko. Podle ní se museli radikálové stáhnout od fronty a odvézt od ní těžké zbraně. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz

Rozdělení sil v Sýrii

Syrská vláda si ale stěžovala, že čelila opakovaným útokům radikálů ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, která oblast ovládla a jejímž jádrem je bývalá Fronta an-Nusra napojená na al-Káidu. I Rusko, jehož letecká základna Hmímím byla ostřelována, bylo přesvědčeno, že Turecko proti radikálům dostatečně nezasáhlo.

Agentura Reuters uvedla, že v Idlibu působí i hodně zahraničních džihádistů, kteří se soustřeďují v jiné odnoži al-Káidy Tanzim Huras ad-Din.

Syrská armáda podle organizace SOHR monitorující dění v zemi ze zahraničí získala kontrolu nad severosyrským městem Kalaat Madík. To leží na severu provincie Hamá a podle SOHR bylo nejbližší povstaleckou lokalitou u letecké základny Hmímím, kterou využívá ruská armáda.

Vládní vojáci také vstoupili do vesnice Kfar Nabdudah, uvedlo tiskové středisko armády, i když se rebelové tvrdě bránili, ostřelovali vozidla syrské armády a odpálili jednu nálož v autě.

Jeden z bojovníků vesnici označil za první linii obrany Idlibu, protože přes něj vedou spojovací linie mezi oblastí drženou rebely v Idlibu a v Hamá. Podle syrské tiskové agentury SANA se syrským silám podařilo zabránit další infiltraci Hamá vzbouřenci.

Bezohledné nálety

Boje jsou tvrdé, podle vzbouřenců vládní síly opět shazují z vrtulníků barelové bomby, což dokumentuje video, kde je vidět bombardovací nálet vrtulníku. Z videa zveřejněného na televizi Arab24 však není patrné, jaký typ munice byl shozen.

Syrská armáda použití takovýchto bomb popírá, místní koordinátor pomoci OSN ale říká, že jde o nejhorší útoky barelovými bombami za 15 měsíců. Boje se nevedou v rukavičkách. Při náletech bylo zničeno dvanáct nemocnic a zdravotnických zařízení a deset škol. Zničeno bylo přes padesát vesnic. [celá zpráva]

Před boji od konce dubna podle OSN uteklo už 158 000 lidí.

Vzbouřenci jsou přesvědčeni, že se vládní síly a „ruští okupanti“ pokoušejí o invazi, aby dostali pod kontrolu dvě dálnice vedoucí z Damašku přímo do Aleppa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám