Hlavní obsah

Izrael v Sýrii znásobí vojenské operace proti Íránu

– Jeruzalém

Izrael znásobí své aktivity v Sýrii, aby zabránil zvyšování vlivu Íránu, napsal ve čtvrtek server listu Jerusalem Post s odvoláním na prohlášení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Izrael tímto způsobem reaguje na stažení americké armády ze Sýrie.

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„V Sýrii budeme i nadále jednat tak, abychom zabránili íránským snahám obrátit se proti nám vojensky. Zvýšíme v zemi své úsilí,“ prohlásil Netanjahu. Izraelská armáda v Sýrii dosud útočila sporadicky a mířila hlavně na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského Hizballáhu.

Netanjahu prohlásil, že Izrael bude „velmi agresivně postupovat proti snahám Íránu zabydlet se v Sýrii“ a že to bude činit „s naprostou podporou a pomocí z USA“.

Izraelské obranné síly budou podle něj i nadále ničit útočné tunely, které Hizballáh vytvořil podél severní hranice. „Tyto tunely postavil Hizballáh s přímou podporou a financováním z Íránu. Toto je íránská agrese na Blízkém východě, která ohrožuje Evropu a celý svět,“ uvedl Netanjahu.

Stažení USA není pro Izrael dobré, obává se ministr

Izrael opakovaně poukazuje na rozmáhání íránského vlivu v blízkosti svého území. Ministr školství Naftali Bennett, který je členem užšího bezpečnostního kabinetu, prohlásil, že je pravda, že byl IS v Sýrii poražen a že je to díky Americe. „Ale Írán už se tlačí dovnitř a to je hrozba pro celý svět,“ dodal.

Ministr financí Moše Kahlon izraelskému rozhlasu řekl, že je jasné, že americké rozhodnutí není pro Izrael dobré. „Víme ale, že americkým regionálním zájmem je také zajištění bezpečnosti Izraele,“ prohlásil.

Prezident Donald Trump ve středu překvapivě ohlásil stažení amerických sil. Někteří izraelští představitelé upozornili, že z Trumpova rozhodnutí bude těžit Írán, protože Američané zruší své stanoviště, které pomáhalo zadržovat přísun íránských sil a zbraní z Iráku do Sýrie.

Reklama

Související články

USA se stahují ze Sýrie

Spojené státy stahují své vojáky ze Sýrie. Uvedla to ve středu mluvčí Bílého domu poté, co agentura Reuters oznámila s odvoláním na nejmenovaného činitele...

Výběr článků

Načítám