Hlavní obsah

Útok na americké vojáky v Afghánistánu: Tři mrtví a tři ranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři příslušníci americké armády v úterý zahynuli a další tři utrpěli zranění při explozi výbušného zařízení nastraženého u silnice poblíž východoafghánského města Ghazní. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení NATO.

Foto: Delcia Lopez, Reuters

Americký voják, ilustrační foto

Článek

Podle Severoatlantické aliance byl při výbuchu rovněž zraněn civilní spolupracovník armády Spojených států. Všichni zranění jsou v péči lékařů, dodává se v prohlášení. Žádné další podrobnosti NATO neposkytlo.

K útoku se podle agentury AP přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. To je v provincii Ghazní velmi aktivní a letos zde podniklo i útok na stejnojmennou provinční metropoli. Bojovníkům Tálibánu se v srpnu podařilo proniknout do ulic města Ghazní a zmocnit se několika čtvrtí.

V Afghánistánu letos umírají jen vojáci USA a ČR

Z příslušníků zahraničních vojenských misí v Afghánistánu letos umírali jen Američané a Češi. Z údajů serveru iCasulties.org vyplývá, že počet letošních amerických obětí úterním útokem vzrostl na 13, Česko letos v zemi ztratilo čtyři vojáky.

USA a NATO se formálně stáhly z bojů v Afghánistánu v roce 2014, v zemi ale podle Pentagonu stále působí okolo 14 000 amerických vojáků. Jejich hlavním posláním je vést a podporovat afghánské síly v boji proti radikálnímu hnutí Tálibán, jehož vládu svrhla Američany vedená invaze v roce 2001, podniknutá v odvetě za teroristické útoky v USA. V Afghánistánu ale působí také americké speciální jednotky, které bojují po boku afghánských vojáků proti Tálibánu a dalším radikálům. Celkem bylo v afghánské válce zabito více než 2400 Američanů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám