Hlavní obsah

Exploze otřásly syrskou leteckou základnou v Hamá, přes deset obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn
Aktualizováno

Mohutné výbuchy v pátek otřásly areálem letecké základny v Hamá. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii si exploze vyžádaly jedenáct obětí z řad provládní milice. Desítky dalších lidí byly zraněny. Mohutné výbuchy otřásaly i nedalekým městem Hamá. Ze základny stoupal mohutný sloup dýmu, který zahalil celý její areál.

Foto: David Ryneš, Novinky

V provincii Hamá ve střední části země bylo ve středu zabito nejméně 86 lidí.

Článek

Exploze byly podle serveru MiddleEastEye zaznamenány jak v areálu základny ležící západně od Hamá, tak mimo něj. O výbuších informovala bez větších podrobností také syrská státní média.

„Z letiště bylo slyšet nejméně pět výbuchů. Exploze zasáhly několik skladů zbraní a paliva na vojenské základny Hamá,“ řekl ředitel SOHR Ramí Abdal Rahmán.

„Zemřelo 11 příslušníků prorežimních sil a jejich spojenců, několik desítek dalších bylo zraněno nebo je pohřešováno,” dodal s tím, že zatím není jasné, co výbuchy způsobilo, ale pravděpodobnější je nehoda: „Velmi pravděpodobně šlo o technický problém.”

Podle Sky News Arabia je obětí několik desítek a jednalo se o útok, jehož cílem byl íránský systém protivzdušné obrany Bavar 737. Jasné to však není, na íránské pozice v Sýrii sice útočí Izrael, ale v noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám