Hlavní obsah

Rusko varuje před dalším úderem proti Sýrii

– Moskva • Aktualizováno

Moskva podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova předpokládá, že USA nepodniknou další údery v Sýrii. Moskva by se postavila proti útoku. Ten by také vyprovokoval tvrdší reakci.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov (na snímku vlevo).

Článek

„Vycházím z toho, co zaznělo od představitelů řady zemí, že neexistují aktuální plány na pokračování úderů,“ řekl Rjabkov novinářům podle agentury TASS.

„Pokud by v budoucnu k něčemu podobnému došlo, tak to jen zvětší výměr zdravých sil v mezinárodním společenství. Ke skupině zemí, které odpovědně přistupují k mezinárodnímu právu, se přimknou další a tato skupina zdravých sil bude klást čím dál větší politický odpor,“ dodal.

Spojené státy, Velká Británie a Francie v Sýrii udeřily v sobotu. Nasadily nadzvukový strategický bombardér B-1B, rakety s plochou dráhou letu typu Tomahawk či stíhací letouny typu Tornado. [celá zpráva]

Koalice tak reagovala na údajný chemický útok ve městě Dúmá, při němž desítky lidí zahynuly a další stovky byly zraněny. Západ ho přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. [celá zpráva]

Horší než za studené války

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v interview britské stanici BBC prohlásil, že vztahy mezi Ruskem a Západem jsou v současnosti horší než za dob studené války. Tehdy totiž fungovaly komunikační kanály mezi oběma stranami a také nepanovala tak „zaujatá rusofobie“, postěžoval si ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám