Hlavní obsah

Ministr obrany USA: Armáda je připravena k úderu na Sýrii

Washington/Moskva

Ve středu vyprší nejzazší termín, který si americký prezident stanovil na rozhodnutí o případném úderu na Sýrii. Ministr obrany James Mattis sice už potvrdil, že armáda je připravena navrhnout možnosti vojenských úderů, zatím se však stále shromažďují zpravodajská data o údajném chemickém útoku v Dúmě. Rusko současně zdůraznilo, že udržuje kontakty s USA, což odvrací hrozbu střetu supervelmocí.

Foto: Reuters

Odpálení střely s plochou dráhou letu z torpédoborce USS Porter při loňském útoku na Sýrii

Článek

Předseda braně-bezpečnostního výboru v ruské Státní dumě generál ve výslužbě Vladimir Šamanov řekl Prvnímu kanálu ruské státní televize (Rossija 1): „Probíhá přímý dialog s vedením amerických spojených štábů. Přes naše spojence, přes turecké kolegy se prověřuje a upřesňuje komunikace s NATO.”

Americký ministr obrany James Mattis během rozhovoru s novináři při návštěvě nizozemské armádní delegace opět zmínil i možnost úderů. Pentagon je podle něj „připraven navrhnout vojenská řešení“. Udělá to případě, že to bude považovat prezident za vhodné.

Jak ale zdůraznil, stále se ještě upřesňují informace o údajném chemickém útoku. „Pořád shromažďujeme zpravodajské informace - sami i od našich spojenců. Stále na tom pracujeme,“ řekl Mattis.

Z jeho slov se zdá, že zatím o útoku rozhodnuto není, i když se k břehům Sýrie už přiblížil torpédoborec USS Donald Cook vyzbrojený raketami s plochou dráhou letu BGM 109 Tomahawk. V pondělí americký prezident Donald Trump řekl: „Byl to hrozný útok, bylo to strašné. Studujeme situaci velmi podrobně. Uděláme nějaká zásadní rozhodnutí během příštích 24 až 48 hodin.”

Rusko odmítá twitterovou politiku

Trump ve středu pohrozil ve svém vyjádření na Twitteru, ať se Rusové v Sýrii připraví na americké rakety.

„Neúčastníme se diplomacie na Twitteru. Straníme vážnému přístupu,“ řekl pro agenturu TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v oficiální reakci. Dal také najevo, že není pro kroky, které by ještě zhoršily křehkou situaci v Sýrii.

„Jsme stále přesvědčeni, že informace o nasazení chemických zbraní v Dúmě je vymyšlená a nemůže být použita jako omluva pro násilné kroky,“ prohlásil.

V Dúmě podle dostupných informací zemřely desítky lidí, zveřejněné záběry údajně pocházející z místa útoku, ukazují oběti s pěnou u úst. Světová zdravotnická organizace (WHO) má informace, že v Dúmě mělo příznaky vystavení toxickým chemikáliím až 500 lidí.

Mattis pro útok není, pokud chybí plán

Mattisův spolupracovník a bývalý velvyslanec v Iráku James Jeffrey zopakoval, že šéf Pentagonu není pro odvetnou akci, pokud nebude promyšlena celková strategie USA v Sýrii. Americká administrativa nyní podle něj takovou strategii nemá. Jeffrey také poukázal na to, že se Mattis snaží chránit vojenské zdroje kvůli Severní Koreji a chce, aby se pozornost soustředila na ni. „Dokud je tu nebezpečí severokorejských raket, nechce Mattis rozptylovat pozornost kvůli něčemu na Blízkém východě, co může skončit širším konfliktem s Íránem,“ prohlásil Jeffrey.

Také Eric Edelman, který pracoval v administrativě George Bushe, řekl, že loňský raketový útok na Sýrii nebyl ukotven v širší strategii. Trump loni rozhodl o útoku na syrskou základnu Šajrát za chemický útok na Chán Šajchún. Z amerických lodí bylo vypáleno 59 střel. Spekuluje se o tom, že tentokrát chce Trump masivnější akci. Podle Edelmana americká loňská odveta syrský režim neodradila od dalšího použití chemických zbraní právě proto, že chyběl širší strategický plán.

Reklama

Výběr článků

Načítám