Hlavní obsah

Turecko přichází v boji o vojáky, chce vyrábět dálkově řízené tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko míní vyvinout a zařadit do výzbroje tanky bez posádky. Uvedl to ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecký list Hurriyet připomněl, že nedávno bylo během operace v syrském Afrínu zabito v tureckém tanku pět vojáků.

Foto: Otokar

Turecký tank Altay

Článek

„Uděláme další krok vpřed. Měli bychom dosáhnout schopnosti vyrábět i tanky bez osádky. A uděláme to,“ řekl Erdogan. „Skoro všechny naše obrněné transportéry v Afrínu jsou z domácí produkce. Děkuji našim přátelům, kteří je vyrábějí,“ prohlásil.

Foto: Otokar

Turecký tank Altay

S výrobou tanků však Turecko teprve začíná. Zatím byly vyrobeny jen první prototypy tanku Altay firmy Otokar se 120 mm kanónem, který je odvozen z moderního jihokorejského tanku K-2 Černý panter. Prototypy jsou teprve podrobovány armádním zkouškám a dosud nebyly zařazeny do výroby.

Nejmodernějšími tanky ve výzbroji turecké armády jsou německé Leopardy 2. Ty ale potřebuje Turecko zmodernizovat, protože loni jich armáda ztratila více než deset při bojích s Islámským státem v Al-Bábu. Radikálové našli jejich slabinu při bojích ve městě, na které nebyly konstruovány. Útočili na ně zezadu, kde je pancéřování slabší. [celá zpráva]

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecké tanky Leopard 2 u hranic se Sýrií

Německo ale modernizaci odložilo, protože mu vadí, že jeho tanky jsou nasazeny při invazi do Afrínu. [celá zpráva]

Dále má Turecko ve výzbroji starší Leopardy 1 a letité americké M48 a M60 Pattony, z nichž část M60 byla modernizována v Izraeli na stroje Sabra podle vzoru Magach 7C. Tanky dostaly nové motory, přídavné pancéřování, nové pásy Merkava a nové nižší věže s výkonnějšími kanóny ráže 120 mm z Merkavy 3. To jasně ukazuje, že Turecko je v tankových zbraních závislé na cizině, už ale vyrábí bezpilotní letadla.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký tank Sabra u města Reyhanli u hranic se Sýrií

Už na konci ledna po zasedání podvýboru pro vojenský průmysl kancelář tureckého prezidenta oznámila, že se bude rozpracovávat 55 projektů za 9,4 miliardy dolarů. Mimo jiné bylo rozhodnuto o „dalších nezávislých a národních systémech,“ byť je tlak, aby výzbroj NATO byla stále více unifikována.

Podvýbor nyní vede prezident na základě dekretu, který sám vydal. Dříve ho řídil premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám