Hlavní obsah

Blíží se konec Netanjahuovy éry? Izraelský premiér má na krku korupční kauzu

Právo, DPA, ČTK, nek
Tel Aviv

V Izraeli sílí tlak na odstoupení premiéra Benjamina Netanjahua poté, co policie doporučila prokuratuře, aby vůči němu vznesla obžalobu pro podezření z korupce a zneužití moci. Netanjahu podezření tvrdě odmítá, je odhodlán setrvat v čele vlády a neplánuje ani předčasné volby.

Foto: Heidi Levine, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Izraelský tisk nicméně píše, že už začalo odpočítávání posledních Netanjahuových dní v úřadu. Podle agentury AP může nová korupční aféra vyvolat demonstrace za jeho odstoupení. Opozice premiéra už vyzvala k okamžité rezignaci.

„Netanjahuova éra končí. Není hoden svého úřadu a musí odstoupit,“ prohlásil šéf opoziční Strany práce Avi Gabbaj.

O možné obžalobě musí rozhodnout generální prokurátor. Posouzení žalobce ale může trvat několik měsíců a Netanjahu během té doby může zůstat ve funkci.

Dary miliardářů, pikle s deníkem?

Izraelská policie už několik měsíců vyšetřuje dva případy spojené s osobou premiéra. V prvním z nich Netanjahu údajně v průběhu několika let přijímal drahé dary, včetně šampaňského, luxusních doutníků a šperků od hollywoodského producenta Arnona Milchana a australského miliardáře Jamese Packera. Původně se cena darů odhadovala na sto tisíc dolarů (asi dva milióny Kč), podle policie však Netanjahu vzal úplatky za více než 280 tisíc dolarů.

List Ha’arec k tomu napsal, že premiér výměnou za dary prosazoval zákon, v jehož důsledku nemusí Izraelci, kteří se vrátí z ciziny, platit deset let daně. Netanjahuovi právníci argumentují, že popsané dary představovaly pouze „přátelské pozornosti“.

V druhém případě se premiér údajně tajně domlouval s vydavatelem deníku Jediot Achronot, aby se o něm psalo příznivě výměnou za to, že omezí konkurenci jiných médií.

Netanjahu, jenž je premiérem Izraele od roku 2009 a funkci zastává už čtvrté volební období, veškerá obvinění odmítá a označuje se za oběť kampaně, která ho má odstavit od moci. V televizním projevu ze svého sídla několik minut po zveřejnění policejní zprávy řekl, že bude nadále stát v čele vlády a bránit izraelskou bezpečnost a doufá, že v příštích volbách mu Izraelci opět dají důvěru.

„Ujišťuji vás, že vládní koalice je stabilní. Nikdo, já ani nikdo jiný, neplánuje volby. Budeme spolupracovat ve prospěch izraelských občanů do konce volebního období,“ zdůraznil Netanjahu.

Likud svého premiéra brání

Netanjahuova strana Likud premiéra brání. Poslanec David Amsalem policii ostře kritizoval a prohlásil, že se dopustila „pokusu o státní převrat“. „Jsou věci, které jsou v demokratické společnosti zakázány, a toto je jedna z nich,“ řekl.

Ministryně kultury Miri Regevová dodala, že vše, co se označuje jako úplatek od Milchana, byl pouze „projev vztahu dvou přátel“. Kvůli obviněním z korupce musel v roce 2008 oznámit rezignaci už Netanjahuův předchůdce Ehud Olmert, v roce 2014 odsouzený k šestiletému vězení. Trest mu byl později snížen na 16 měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám