Hlavní obsah

Kurdskoarabské síly vytlačily Islámský stát z východu syrské provincie Dajr az-Zaur

Ajn Ísá

Kurdsko-arabské milice SDF za pomoci ruských sil a mezinárodní koalice v čele s USA zcela vytlačily Islámský stát (IS) z východní části syrské provincie Dajr az-Zaur a ovládly ji. Oznámila to kurdská milice YPG, která je jádrem SDF.

Foto: Rodi Said, Reuters

Syrské demokratické síly při přesunu

Článek

„Děkujeme mezinárodním silám, mezinárodní koalici a ruským silám včetně jejích velitelů v Hmejmínu za poskytnutí vzdušné podpory, logistické pomoci a spolupráci na zemi,“ uvedlo vrchní velitelství sil YPG na společné tiskové konferenci s představiteli ruské armády. S pomocí všech se podařilo porazit IS ve vesnických oblastech východně do Eufratu, dodalo velitelství YPG podle kurdské stanice Rudaw.

Kurdská milice také projevila přání dále s velmocemi spolupracovat i při poskytování vzdušné podpory, když operace vstupuje do nové strategické fáze zajištění míru v osvobozených oblastech. „Žádáme mezinárodní hráče v Sýrii v čele se Spojenými státy a Ruskem, aby se staly garanty mírového a demokratického řešení budoucnosti Sýrie.“

Milice dodala, že zůstane v osvobozených oblastech, dokud nebudou místní síly samy schopné zajistit bezpečnost, a zdůraznila, že je připravena ustavit společné operační středisko s partnery ve válce proti IS.

USA už nebudou vyzbrojovat YPG

Spojené státy poskytly YPG velké množství výzbroje včetně obrněných vozidel a Kurdy v poli doprovázeli příslušníci amerických ozbrojených sil. Americký ministr obrany James Mattis však v sobotu oznámil, že Spojené státy mění svou strategii v Sýrii: budou se nyní zaměřovat na udržení území a nebudou nadále vyzbrojovat kurdské milice YPG. Na tom se minulý týden telefonicky dohodli americký prezident Donald Trump a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan, který měl dlouhodobě výhrady proti tomu, že USA vyzbrojují milice YPG, které Ankara považuje za teroristické.

Účast Rusů na konferenci ukazuje, že Kurdové už nespoléhají tolik na USA, i když Moskva podporuje vojensky režim Bašára Asada, který se staví proti tomu, aby syrští Kurdové získali autonomii.

Reklama

Výběr článků

Načítám