Hlavní obsah

Sýrie požaduje odchod amerických vojáků ze svého území, USA to odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrské ministerstvo zahraničí v úterý zopakovalo, že přítomnost amerických vojáků na syrském území bez souhlasu syrské vlády považuje za agresi, a vyzvalo k jejich stažení, uvedla syrská agentura SANA. Americký ministr obrany James Mattis v pondělí prohlásil, že USA neodejdou, dokud nepřinesou výsledek jednání o Sýrii, jež koordinuje OSN.

Foto: Rodi Said, Reuters

Americká vojenská kolona na hlavní silnici do Rakky

Článek

„Přítomnost amerických sil nebo jakýchkoliv zahraničních sil v Sýrii bez souhlasu syrské vlády je považována za akt agrese a útok na suverenitu syrské arabské republiky stejně jako velké porušení Charty a principů OSN,“ uvedl představitel ministerstva, když komentoval Mattisovo pondělní vyjádření.

Dodal, že Mattisova podmínka, kdy spojuje přítomnost amerických sil na syrském území s procesem usmíření, „je pokusem ospravedlnit tuto přítomnost“. Syrské ministerstvo dodalo: „Jejich přítomnost naopak krizi prodlužuje a komplikuje, což je cílem americké přítomnosti v Sýrii. Sýrie požaduje okamžité a bezpodmínečné stažení Američanů.”

Mattis v pondělí předchozí tlak Damašku na odchod amerických sil odmítl: „My jen tak neodejdeme teď před ženevským procesem, který (dříve) selhal. Ujistíme se, že jsme nastavili podmínky pro diplomatická jednání. To neznamená, že tam zůstanou všichni, někteří vojáci odcházejí.“ Další podle něj ale zůstanou, aby se dosáhlo diplomatického řešení.

Spojené státy velí mezinárodní koalici, která proti IS v Sýrii bojuje. Damašek sice měl k jejich přítomnosti vždy výhrady, ale dokud se bojovalo proti Islámskému státu, toleroval ji. IS je však již téměř poražen.

Američtí vojáci a poradci pomáhají kurdsko-arabským Syrským demokratickým silám (SDF), které vytlačují IS na severu a východě Sýrie. USA mají v oblasti několik velkých letišť, která slouží především pro zásobování kurdských sil zbraněmi. [celá zpráva]

Kurdové si navíc přejí, aby Američané v Sýrii zůstali a pomohli zabránit střetu Kurdů s provládními jednotkami. Poradkyně syrského prezidenta Bašára Asada už naznačila, že by se s Kurdy mohly syrské provládní síly vypořádat podobně, jako to udělaly irácké. [celá zpráva]

Nové kolo diplomatických jednání o Sýrii pod patronací OSN se plánuje na 28. listopad.

Reklama

Výběr článků

Načítám