Hlavní obsah

USA budují v Sýrii velkou leteckou základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy budují u Tabky v Sýrii velkou leteckou základnu, uvedl server Debka. Bude to už pátá americká základna v zemi. Stavba souvisí se zhoršením vztahů mezi USA a Tureckem kvůli americké podpoře kurdských milicí YPG, ale pozornost budí i kvůli nedávnému americkému útoku na základnu syrské armády. Američané by díky ní mohli v Sýrii významně posílit.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci Syrských demokratických sil pózují na vraku syrského MiGu-21 na základně Tabka

Článek

Tabka se nachází asi 50 kilometrů od hlavního města Islámského státu (IS) Rakky.

Na základně, která byla vyrvána džihádistům teprve v březnu, když tam americké letouny dopravily bojovníky Syrských demokratických sil, probíhá usilovná výstavba, aby na ní mohlo působit 2500 příslušníků amerických ozbrojených sil.

Přesunout by se tam měli z turecké základny Incirlik, kterou USA využívají od roku 2002.

Základna by současně měla sloužit jako zásobovací stanice pro čtyři další menší základny, které jsou především na severovýchodě Sýrie v Kurdy ovládané oblasti.

Jednou je Abú Hadžár v oblasti Rimalam, v nejvýchodnějším cípu Sýrie. [celá zpráva] Další dvě základny jsou u Kámišlí při tureckých hranicích a poslední je severně od Aleppa u Afrín v malé oblasti, kterou také drží Kurdové.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovník syrských demokratických sil prochází okolo vraků MiGů-21 na základně Tabka. Vlevo cvičná verze MiG-21U.

Podle Debky má pět amerických základen v Sýrii tři hlavní úkoly. Především mají sloužit pro boj s islámským terorismem, nyní především pro závěrečnou operaci proti Islámskému státu. Mají také přispět k zablokování spojení mezi syrským režimem Bašára Asada a Íránem, který ho mohutně podporuje, a vojáci by také měli poskytnout ochranu kurdským silám před Tureckem.

Server nezmiňuje otevřené využití nově budované základny proti Asadovi, podotýká však, že po dobudování Tabky budou moci Američané v Sýrii rozmístit dvakrát více letadel a vrtulníků, než tam nyní mají Rusové.

Foto: ČTK/AP

Nedatovaná fotografie bojovníka Islámského státu pózujícího s vlajkou chalífátu na vraku MiG-21 na základně Tabka.

V pozadí jsou spory s Tureckem

Spojené státy považují za klíčovou sílu pro porážku IS Syrské demokratické síly (SDF), jejichž jádrem jsou kurdské milice YPG. Ty ovšem Ankara považuje za teroristické.

Turecko dokonce opakovaně tvrdilo, že USA se v boji s IS jen spojily s jinými teroristy. Od loňského podzimu hrozilo útokem na pozice YPG, ale ustoupilo od něj, když se letos Američané domluvili s Rusy a ti poskytli Kurdům podporu. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Americké letecké základny v Sýrii

Turecko také opakovaně hrozilo, že země NATO nebudou moci dále využívat základnu Incirlik.

Nové základny hledá Německo, jehož vztahy s Tureckem jsou nyní na bodu mrazu. Některé německé radnice nedávno odmítly umožnit veřejné akce, kde by turečtí politici přesvědčovali Turky žijící ve Spolkové republice, aby hlasovali pro změny ústavy posilující moc tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Německo také kritizuje masivní represe v Turecku po tamním neúspěšném pokusu o puč. Německo zvažuje, že svá letadla přemístí na Kypr nebo do Jordánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám