Hlavní obsah

Američané schválně pouštějí džihádisty do Sýrie, tvrdí Rusové

Damašek

Američané utlumili své letecké údery na pozice Islámského státu v Iráku, aby umožnili průchod bojovníkům Islámského státu do Sýrie. Podle agentury Reuters to prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov a naznačil, že může být záměrem Washingtonu zpomalit postup Rusy podporované armády syrského prezidenta Bašára Asada.

Foto: Novinky/Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

„Každý vidí, že Američany vedená koalice (jen) předstírá boj s Islámským státem. Zejména v Iráku, ale pokračuje v tom i v Sýrii,“ řekl Konašenkov. Výsledkem je podle něj posilování pozic Islámského státu ve městě Dajr az-Zaur a snaha Islámského státu zaujmout pozice podél levého břehu řeky Eufrat.

„Činy Pentagonu a koalice žádají vysvětlení. Stojí za změnou taktiky přání co nejvíce zkomplikovat operaci syrské armády podporované ruským letectvem? Nebo jde o důmyslný tah, jak vyhnat Islámský stát z Iráku a nahnat ho do Sýrie do středu ruského bombardování?“ ptá se ruský ministr obrany.

Syrská armáda se nyní snažit dobýt zpět území východně od Eufratu a Moskva tvrdí, že Američany vedená koalice změnila taktiku poté, co začali syrští vojáci významně postupovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po okupaci Islámským státem je syrská Rakka totálně zdevastovanáVideo: Reuters

Ruské ministerstvo obrany zároveň informovalo o působení letectva v Sýrii. Konašenkov řekl, ruské stroje při současné operaci v Majádínu létají denně v průměru ke 150 útokům na pozice IS.

Tato organizace už přišla v Sýrii o všechny své zdroje financí k nákupu zbraní a munice i k náboru nových členů. Její ekonomická infrastruktura v Sýrii byla podle Konašenkova zničena. IS už podle něj nemůže získávat peníze prodejem ropy. Do Majádínu ale prý skupina posílá stále nové lidi, zejména cizince, kteří předtím bojovali v Iráku.

Havárie ruského bombardéru

Na základně Hmímím na západě Sýrie v úterý při startu havaroval ruský bombardér Su-24. Podle serveru Ria Novosti stroj vyjel z dráhy a posádka se nestačila katapultovat, takže její členové přišli o život. Podle předběžných údajů je za nehodou zřejmě selhání techniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám