Hlavní obsah

Irácká armáda zahájila útok na město Havídža, poslední baštu radikálů IS

– Irbíl • Aktualizováno

Irácká armáda zahájila ve čtvrtek operaci, jejímž cílem je dobýt z rukou radikálů organizace Islámský stát město Havídža. To se nachází západně od Kirkúku asi 240 kilometrů severně od Bagdádu. S odkazem na prohlášení iráckého premiéra Hajdara Abádího o tom informovala list The Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda zahájila útok na HavídžuVideo: AP

 
Článek

„Na úsvitu nového dnes oznamujeme, že začala první fáze osvobození Havídže v souladu se závazkem daným našemu lidu, že osvobodíme celé území Iráku a vymýtíme teroristický Islámský stát,“ uvedl Abádí. Mluvčí mezinárodní letecké koalice plukovník Ryan Dillon na Twitteru napsal, že IS na dvou místech v Iráku, kde ještě má pod kontrolou, čelí silné ofenzivě irácké armády.

Irácké letectvo s podporou mezinárodní letecké koalice vedené USA už začátkem měsíce začalo podnikat na Havídžu nálety. Zaměřily se na základny IS a sklady zbraní. OSN minulý týden varovala, že během ofenzívy může z oblasti u Havídže utéci až 85 tisíc lidí.

Foto: Reuters

Postup irácké obrněné techniky k Tall Afrau

Agentura Reuters dala zahájení operace do souvislosti s plánem autonomního iráckého Kurdistánu uspořádat referendum o nezávislosti. To je naplánováno na 25. září a mělo by se uskutečnit i v oblasti Kirkúku, který pod autonomní oblast nespadá, ale ovládají ho kurdští pešmergové.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzáni

Abádí považuje referendum za neústavní. Proti referendu se ohradily ve středu i Spojené státy, proti jsou i Saúdská Arábie, Írán a Turecko, které preventivně zahájilo manévry u hranic s iráckým Kurdistánem.

Foto: Mehmet Selim Yalcin, ČTK/AP

Turecké tanky u Silopi u hranic s Irákem

Irácká armáda většinou nezahajovala dvě operace hned po sobě.

Plány dobýt Havídžu komplikovaly spory mezi iráckou armádou, šíitskými ozbrojenými skupinami a kurdskými silami. Mluvčí irácké armády generál Jahjá Rasúl oznámil, že v bojích budou iráckou armádu nadále podporovat kurdští pešmergové, a to navzdory napětí mezi Bagdádem a Irbílem kvůli sporné provincii Kirkúk. Podle jeho odhadů se v současné chvíli v Havídži nachází asi 800 až 1500 bojovníků IS, uvedla ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám