Hlavní obsah

Íránské gardy hlásí další konflikt s americkou lodí v Perském zálivu

– Teherán

Podle sobotního vyjádření íránských Revolučních gard Američané provokovali v Perském zálivu, když se přiblížili k jejich hlídkujícím lodím a vypálili světlice. Informovala o tom agentura AFP. V úterý Američané pálili varovnými výstřely po člunu gard, který se přiblížil nebezpečně blízko jejich lodi.

Foto: Reuters

Íránský hlídkový člun se v úterý blížil k americké lodi USS Thunderbolt (vpravo)

Článek

„V pátek ve čtyři hodiny odpoledne se letadlová loď USS Nimitz s doprovázející válečnou lodí přiblížily k našim lodím, které je sledovaly, a vyslali helikoptéru k ropné a plynové plošině,“ uvedli zástupci gard.

„Američané provokativně a neprofesionálně vyslali hlídkujícím lodím varovnou zprávu a vypálili světlice,“ dodali ve vyjádření s tím, že lodě ignorovaly americký nekonvenční manévr a pokračovaly dál ve své misi.

V úterý americká hlídková loď USS Thunderbolt vypálila výstražné výstřely směrem k íránskému hlídkovému člunu, který se k ní podle Pentagonu nebezpečně přiblížil. [celá zpráva] Revoluční gardy toto odmítají a tvrdí, že to byla chyba Američanů.

Revoluční gardy jsou polovojenské jednotky, které se zodpovídají přímo íránskému vůdci ajatolláhu Sajjidu Alí Chameneímu. Svými loděmi se často přibližují americkým válečným lodím v mezinárodních vodách a Hormuzském průlivu a ignorují jejich rádiové zprávy, aniž by naznačily své záměry.

Pošťuchování v zálivu

Podobné incidenty jsou běžné, v červnu Íránci osvětlili laserem americký vrtulník doprovázející americké lodě v mezinárodních vodách Hormuzského průlivu.

V dubnu se loď Revolučních gard přiblížila k americkému torpédoborci USS Mahan. Ten tehdy nevypálil ani ránu, ale střílel v lednu, když se k němu a dalším dvěma lodím přiblížilo v Hormuzském průlivu pět íránských lodí.[celá zpráva]

V lednu 2016 Íránci zajali posádky dvou malých amerických hlídkujících člunů, které zabloudily do íránských vod. Deset amerických námořníku bylo propuštěno o 24 hodin později. [celá zpráva]

K pátečnímu incidentu došlo poté, co americký kongres schválil nové sankce vůči Íránu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám