Hlavní obsah

Americký Senát schválil nové sankce proti Rusku

Washington

Americký Senát ve čtvrtek podle očekávání velkou většinou hlasů schválil nové sankce proti Rusku, Íránu a Severní Koreji, které už v úterý odhlasovala Sněmovna reprezentantů. O osudu sankcí bude nyní rozhodovat prezident Donald Trump, který může zákon podepsat, nebo do deseti pracovních dnů vetovat.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol

Článek

Ve stočlenném Senátu sankce prošly poměrem hlasů 98 ku dvěma. Trumpovo stanovisko k sankcím není jasné, prezident po zvolení prosazoval vůči Moskvě vstřícnost. Nový šéf komunikace Bílého domu Anthony Scaramucci ale ve čtvrtek prohlásil, že prezident může sankce schválené v Kongresu naopak ještě zpřísnit.

K přehlasování Trumpova případného veta je zapotřebí dvoutřetinová většina v obou parlamentních komorách, kterou zřejmě mají stoupenci sankcí k dispozici.

Parlamentem odhlasovaný zákon postihuje sankcemi klíčová odvětví ruského hospodářství a rozšiřuje již platná omezení. Důležité je podle poslanců ustanovení, které brání hlavě státu sankce zmírnit či zrušit bez souhlasu Kongresu. Tuto část Bílý dům považuje za neoprávněný zásah do svých pravomocí.

Sankce se nelíbí ani Evropské unii, která kritizuje fakt, že američtí zákonodárci v této věci nespolupracují s Evropou. Brusel se rovněž obává, že americká odvetná opatření ohrozí energetické zájmy EU, mimo jiné budování plynovodu Nord Stream 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám