Hlavní obsah

Americká loď vypálila varovnou salvu na íránské vojenské čluny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vojenská loď Spojených států v neděli v Hormuzském průlivu vypálila salvu varovných střel směrem ke člunům Íránských revolučních gard. Ty podle Pentagonu předtím opakovaně a ve velké rychlosti do lodi najížděly. Která americká loď se do rozmíšky s íránským námořnictvem dostala, Washington neupřesnil. V pondělí o tom informovala CNN.

Foto: U.S. Dept. of Defense, Reuters

Loď a vrtulník amerického námořnictva. Ilustrační foto

Článek

K nebezpečným přiblížením podle Američanů došlo v pěti případech. Loď Spojených států odpověděla varovnou střelbou jednou. Jde už o několikátý incident svého druhu poblíž íránských vod za několik posledních měsíců.

Íránci v rozporu s rezolucí Organizace spojených národů v poslední době odpálili několik balistických raket dlouhého doletu [celá zpráva], podnikli přelety bezpilotních letounů nad americkými loděmi a zadrželi americké námořníky, kteří nedopatřením vpluli do íránských výsostných vod.

Hormuzský průliv se nachází mezi Ománským a Perským zálivem. Ve stejné oblasti eskalovalo napětí mimo jiné v srpnu a září, kdy Íránci vyhrožovali sestřelením dvou amerických průzkumných strojů Lockheed EP-3 a P-8 Poseidon.

Reklama

Výběr článků

Načítám