Hlavní obsah

Asad navštívil ruskou základnu Hmejmím a vyzkoušel si Su-35

– Damašek

Syrský prezident Bašár Asad v úterý navštívil ruskou vojenskou základnu Hmejmím na západě Sýrie. Podle zprávy agentury AP si také vyzkoušel, jaké to je sedět v kokpitu ruského bojového letounu.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Asada základnou provázel náčelník generálního štábu ruských sil Valerij Gerasimov.

Článek

Asada podle zprávy doprovázel náčelník generálního štábu ruské armády generál Valerij Gerasimov. Syrský prezident si kromě jiného poseděl v kokpitu bojového letadla Su-35.

Rusko je klíčovým Asadovým spojencem. Jeho intervence v září 2015 pomohla odvrátit hrozící vojenskou porážku Asadova režimu a zvrátit vývoj na bojišti.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Prezident Bašár Asad u ruského vojenského letounu

Zpráva o prezidentově návštěvě na Hmejmímu se objevila pár hodin poté, co Spojené státy varovaly, že mají náznaky o možném chystaném chemickém útoku v Sýrii, a varovaly syrskou vládu před tvrdým postihem, pokud útok podnikne. [celá zpráva]

USA útočily v dubnu raketami Tomahawk na syrskou vojenskou základnu Šajrát, odkud měl být veden údajný chemický útok na město Chán Šajchún, kde zemřelo více než 70 civilistů včetně dvou desítek dětí. Sýrie vinu popírá.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Bašár Asad s manželkou a oběma syny v Hamá

Asad podle syrské státní agentury SANA také v pondělí navštívil několik obcí v provincii Hamá a hovořil se zraněnými vojáky. Prezidenta nezvykle doprovázela nejen jeho choť Asma, nýbrž i synové Háfiz a Karim a dcera Zajn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám