Hlavní obsah

Při americkém náletu na syrské město držené IS zahynuly desítky civilistů

– Londýn/Damašek

Nejméně 35 civilistů zemřelo v noci na pátek při náletu na syrské město Majádín ve venkovské oblasti na jihovýchodě governorátu Dajr az-Zaur, uvedla syrská státní agentura SANA. Exilová organizace SOHR, která monitoruje dění v zemi, uvedla, že za poslední dny při náletech na město zemřelo 106 rodinných příslušníků bojovníků Islámského státu (IS).

Foto: US Navy, Reuters

F-18E Super Hornet amerického námořnictva vzlétá z letadlové lodě USS Dwight D. Eisenhower k útoku na Sýrii.

Článek

Podle místních zdrojů, které citovala SANA, bylo při náletech zasaženo tržiště a čtyřpatrová obecní budova, kde se ukrývali rodinní příslušníci bojovníků IS. Dům se po přímém zásahu zřítil.

SOHR již dříve informoval, že během středy a čtvrtka při koaličních náletech na Majádín přišlo o život 50 civilistů, kteří rovněž patřili do rodin islamistických bojovníků. Mnozí z rodinných příslušníků jsou kromě Syřanů údajně také Maročané.

SOHR na rozdíl od SANA však neuvedl, čí letadla útočila. Celkem si podle této organizace nálety za poslední tři dny vyžádaly 106 civilních obětí včetně 42 dětí.

K posledním úderům šéf SOHR Ramí Abdal Rahmán řekl, že se uskutečnily dvě vlny náletů — jedna ve čtvrtek večer a druhá v pátek po půlnoci. „Cílily na budovy, kde žily rodiny bojovníků Islámského státu,” uvedl.

Velitelství Američany vedené koalice proti Islámskému státu se k informaci nevyjádřilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám