Hlavní obsah

Mučení, znásilňování a vraždy zajatců v bitvě o Mosul. Elitní jednotky čelí podezření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul/Bagdád/Washington

Elitní irácké jednotky rychlé reakce ERD, nasazené na západě Mosulu, čelí vyšetřování kvůli podezření, že jejich příslušníci při bojích s radikály z Islámského státu porušovali lidská práva. Televizi ABC to potvrdilo irácké ministerstvo vnitra.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Příslušníci iráckých sil rychlé reakce při bojích v Mosulu na svém humvee

Článek

Na porušování lidských práv upozornil o víkendu německý časopis Der Spiegel. Irácký fotograf, který byl přidělen k policejní jednotce, v reportáži napsal, že byl svědkem zabíjení, mučení a znásilňování lidí podezřelých ze spojení s Islámským státem.

Na fotografiích byli lidé podezřelí z vazeb na IS pověšeni ze stropu za ruce svázané za zády. Někteří byli umučeni a ubodáni k smrti.

Vyšetřování ministerstva

„Ministerstvo vnitra nařídilo provést jasné a spravedlivé vyšetřování a podnikne právní kroky proti těm, kteří se dopustili nedbalosti, pokud to vyšetřování prokáže,“ uvedlo ve středu irácké ministerstvo ve zprávě, ze které citovala agentura Reuters.

Mluvčí ministerstva Saad Maan v úterý uvedl, že na základě reportáže identifikoval jako jednotku podezřelou z porušování lidských práv divizi sil rychlé reakce ERD, která podléhá vnitru a úzce spolupracuje s Američany vedenou koalicí. Maan neuvedl, jak dlouho bude vyšetřování trvat.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Kouř po náletu na západní část Mosulu

„Jedinci nebo jednotky, které selhaly při dodržování standardů, budou postaveny mimo službu a musejí být vyšetřeny a přivedeny k odpovědnosti,“ řekl americký vyslanec u koaličních jednotek Brett McGurk.

Sama jednotka se k vyšetřování nevyjádřila. Její důstojník řekl agentuře AP, že jednotka nemá právo to komentovat a že vyšetřování přísluší ministerstvu vnitra. Na článek ve Spiegelu však reagovala prohlášením, že reportáž stála na nepodložených tvrzeních.

Podle agentury Reuters chtěl fotograf původně zachytit hrdinství iráckých sil bojujících s IS, ale pak uviděl odvrácenou stranu války Nyní se svou rodinou odletěl z Iráku, protože se bojí o své bezpečí.

Zbývá osvobodit deset procent Mosulu

Mosul je z devadesáti procent osvobozen, uvedl v úterý Pentagon podle listu Washington Examiner. Bojovníci Islámského státu se stáhli do stále se zmenšující oblasti Starého města. Postup operace se ale zpomalil, protože se bojuje o každý blok. Navzdory tomu ale operace „pokračuje docela dobře“, řekl mluvčí Pentagonu Jeff Davies.

Ve středu se iráckým silám podařilo dobýt budovu legislativního soudu Islámského státu. „Byly objeveny významné dokumenty i cely, kde se mučilo a zadržovalo, ale žádní zadržení,“ řekl serveru Iraqi News generál federální policie Šakír Džaudát.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Nový pontonový most v Mosulu

Operace byla zahájena v říjnu. Do konce ledna byla osvobozena východní část města, na konci první únorové dekády začala operace s cílem vytlačit Islámský stát ze západní části města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda postavila přes řeku Tigris v Mosulu nový plovoucí mostVideo: Reuters

Ve středu byl také zprovozněn pontonový most spojující oba břehy Mosulu, což má pomoci s přísunem jednotek pro závěrečnou fázi operace. Všech pět mostů bylo při bojích zničeno. Usnadní také cestu lidem prchajícím z města, protože jinak musejí k dalšímu přechodu přes řeku ujít 30 kilometrů. Očekává se, že z města může chtít utéci až 200 000 lidí.

Americká armáda neví, kam šly zbraně za miliardu

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International ve středu zveřejnila zprávu, ze které plyne, že americká armáda v Kuvajtu a Iráku není schopna vysledovat, kam se dostaly zbraně za miliardu dolarů určené pro boj proti Islámskému státu. Plyne to z auditu z prosince 2016, který si objednalo americké ministerstvo obrany.

Podle Amnesty International se americké zbraně během let dostávaly v Iráku do rukou různých ozbrojených skupin, které se v zemi dopouštěly zvěrstev. Jeden z autorů zprávy Patrick Wilcken uvedl, že je mezi nimi i Islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám