Hlavní obsah

USA zpřísnily sankce proti Asadovi, cílí na jeho bratrance miliardáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zpřísnila sankce vůči syrskému režimu. Ve čtvrtek to napsal server Yahoo News, podle něhož se opatření vztahují i na zámožného příbuzného syrského prezidenta Bašára Asada.

Foto: Profimedia.cz

Syrský miliardář a bratranec prezidenta Bašára Asada Rami Makhlúf

Článek

Američané takto reagují na pokračující útoky syrského režimu na civilisty. Americké ministerstvo zahraničí tento týden zveřejnilo zprávu, podle níž syrské vládní síly vybudovaly u vojenské věznice Sidnája krematorium, aby zamaskovaly, že se tam denně popravují desítky zadržovaných lidí. Damašek odvětil, že to není pravda. [celá zpráva]

Nově se na americkém sankčním seznamu objevilo několik subjektů i pět jednotlivců včetně dvou členů Asadovy rodiny, jimž budou zmrazeny účty a zablokován případný majetek v USA a spřátelených zemích.

Jedním z nich je prezidentův bratranec, miliardář Rami Makhlúf, na něhož USA uvalily sankce poprvé už před devíti lety. Makhlúf je nejbohatším podnikatelem v Sýrii, vlastní nadpoloviční podíl v největší telefonní společnosti, televizní síť a obchoduje také s ropou a nemovitostmi. Podle Yahoo News tak činí z velké části prostřednictvím utajovaných účtů v daňových rájích na Britských Panenských ostrovech či v Panamě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám