Hlavní obsah

Raketový úder USA porušil mezinárodní právo, shodli se Rusko, Sýrie a Írán

Ministři zahraničí Ruska, Íránu a Sýrie se v pátek v Moskvě shodli na tom, že je zapotřebí nestranného a objektivního vyšetření údajného použití chemických zbraní na syrském území. Zároveň jsou podle agentury TASS jednotní v názoru, že americký raketový útok na syrskou základnu po chemickém incidentu z minulého týdne byl „aktem agrese hrubě porušujícím mezinárodní právo a chartu OSN”.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ministři zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov (uprostřed), Sýrie Valíd Mualim (vlevo) a Íránu Mohammad Džavád Zaríf na sobotním setkání v Moskvě

Článek

TASS o tom informoval s odvoláním na prohlášení šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, který se sešel se svými protějšky ze Sýrie Valídem Mualimem a z Íránu Mohammadem Džavádem Zarífem.

Ministři vyjádřili podporu tomu, aby incident s chemickým útokem vyšetřila Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), v níž ale má být „vyvážené” zastoupení odborníků podle jejích členských zemí.

„Nepřijmeme snahy zabránit nezávislému a objektivnímu vyšetřování a budeme usilovat o to nalézt pravdu,” řekl Lavrov.

Rusko ve středu vetovalo nejnovější západní návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN odsuzující chemický útok v Sýrii z minulého týdne a požadující jeho přísné vyšetření. [celá zpráva]

Západ z útoku viní syrský vládnoucí režim, ten zase tvrdí, že za únik chemických látek mohou povstalci, jejichž sklad s těmito látkami byl údajně zasažen.

Respekt k syrské svrchovanosti

Trojice ministrů při pátečním setkání podle Lavrova zdůraznila, že Spojené státy a jejich spojenci musejí respektovat syrskou svrchovanost a zdržet se jakéhokoli činu, jako byl raketový útok.

„Budeme i nadále poskytovat syrské vládě nezbytnou podporu pro obnovení míru, hospodářství, civilní infrastruktury a řešit naléhavé humanitární potřeby postiženého syrského obyvatelstva,” citoval TASS ruského ministra. „Věnujeme zvláštní pozornost potřebě zvýšit spolupráci s cílem eliminovat ohniska terorismu na území Sýrie,” dodal Lavrov.

Íránský ministr zahraničí Zaríf vyslovil názor, že USA chtěly využít chemický incident a následný odvetný útok na syrskou základnu z vnitropolitických důvodů. Řekl, že po chemickém útoku Írán ihned požadoval mezinárodní vyšetření incidentu. Rovněž obvinil USA z toho, že „brání objektivnímu vyšetření případu a že mají dvojaký přístup, když jde o využití zbraní hromadného ničení”.

Reklama

Výběr článků

Načítám