Hlavní obsah

V Sýrii zabíjel sarin, potvrdila Ankara

– Ankara • Aktualizováno

Laboratorní testy prokázaly, že v Chán Šajchúnu byl 4. dubna při útoku použit nervový plyn sarin, který zabil skoro sto lidí. V úterý to řekl turecký ministr zdravotnictví Recep Akdağ.

Foto: ČTK/AP

Turečtí záchranáři

Článek

„Výsledky testů vzorků krve a moči od obětí vystavených chemickým zbraním v Idlíbu, potvrdily přítomnost kyseliny isopropyl methylfosfonové, což je metabolit sarinu,“ řekl Akdağ.

Kdo v Chán Šajchúnu použil chemické zbraně, není jasné. Evropská unie, Severoatlantická aliance a Spojené státy i jejich spojenci ukazují prstem na režim syrského prezidenta Bašára Asada. Spojené státy kvůli tomu vypálily v pátek brzo ráno na syrskou základu Šajrát 59 raket s plochou dráhou letu typu Tomahawk. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Satelitní snímky Chán Šajchúnu pořízené před a po náletu, při němž zahynulo na sto lidí. Na novějším je vidět kráter od bomby.

Moskva a Damašek tvrdí, že syrské síly chemické zbraně nepoužily. Rusové tvrdí, že syrské letectvo v Chán Šajchúnu sice útočilo, ale konvenčními zbraněmi, trefilo však muniční sklad teroristů, v němž byly chemické zbraně. [celá zpráva]

Tvrzení Moskvy ale odporuje fakt, že se sarin míchá až těsně před užitím a jeho dlouhodobé uskladnění není možné. Může ale vzniknout, když se smísí dva prekursory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám