Hlavní obsah

V bojích o Palmýru byl těžce zraněn ruský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V bojích o Palmýru byl těžce zraněn ruský generálmajor Pjotr Miljuchin. Byl přepraven do vojenské nemocnice v Moskvě a je nyní na ARO, uvedla v pátek ruská tisková agentura RIA Novosti. Miljuchin je prvním ruským generálem, který byl zraněn v Sýrii.

Foto: Sana, Reuters

Následky atentátu v Homsu (záběr z jiného útoku)

Článek

„Je na 56. oddělení, to je ARO,“ potvrdil hospitalizaci generála příjem Burděnkovovy hlavní vojenské nemocnice. Náčelník řízení bojové přípravy štábu Západního vojenského okruhu byl zraněn v bojích v Sýrii. Oficiálně nebyla zpráva o jeho zranění potvrzena.

„Pjotr Miljuchin byl zraněn asi před týdnem při výbuchu miny. Přišel o obě nohy a o zrak,” napsal server Fontanka. „Je u nás, ale nesmíme říct víc,” potvrdili lékaři z jednotky intenzivní péče.

Podle internetového listu Gazeta.ru byl ale Miljuchin těžce zraněn již 16. února, kdy generálovo auto rozmetala nastražená mina, která zabila čtyři ruské vojáky. Jejich smrt potvrdilo 20. února ministerstvo obrany, podle kterého další dva ruští vojáci utrpěli těžká zranění a byli v kritickém stavu.

Boje o Palmýru pokračují

Vozidlo jelo v koloně převážející syrské vojáky a ruské poradce z letecké základny Tijas do města Homs, odkud se vedla ofenzíva na Palmýru. [celá zpráva]

Miljuchina povýšil na generálmajora prezident Vladimir Putin v prosinci 2015. V Sýrii byl podřízen veliteli ruského uskupení, generálplukovníkovi Andreji Kartapolovovi. Zodpovídal za přípravu bojových operací a zároveň kontroloval jejich plnění.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu oznámil ve čtvrtek osvobození Palmýry, i když syrská státní tisková agentura SANA uvedla, že ve městě se část bojovníků Islámského státu opevnila. [celá zpráva] Boje pokračovaly i v pátek.

Palmýru ovládali bojovníci radikální organizace Islámský stát od května 2015, než ji loni na konci března dobyla syrská vládní vojska s ruskou podporou. Koncem loňského roku však město opět padlo do rukou Islámského státu, když Damašek nasadil všechny síly u Aleppa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám