Hlavní obsah

V bojích o Aleppo se obě strany dopouštěly válečných zločinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

V loňských bojích o severosyrské město Aleppo se obě strany konfliktu dopouštěly válečných zločinů. Vyplývá to ze zprávy komise OSN, která vyšetřovala boje v Aleppu v období od července do prosince 2016. Tato komise také poprvé označila viníka zářijového útoku na humanitární konvoj - podle komise jím bylo letectvo syrské armády.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Aleppo v troskách

Článek

„Všechny strany se dopouštěly válečných zločinů,“ uvádí se v dokumentu nezávislé vyšetřovací komise OSN. Její závěry vychází z výslechů 291 svědků a obětí, z forenzních důkazů a z analýzy satelitních snímků.

Zatímco vládní síly neváhaly použít barelové bomby plněné chlórem a způsobily tím smrt stovkám lidí, tak povstalci neváhali ostřelovat civilisty. Zpráva konkrétně uvedla ostřelování minibusu se studenty z 10. srpna, při němž zemřelo 13 lidí, či letecký útok na trh, který si 6. října vyžádal 12 obětí.

Konvoj bombardovaly Asadovy síly

Komise OSN také obvinila povstalce, že bránili civilistům v útěku z města. Někdy je prý také používali jako lidské štíty.

Syrské letectvo rovněž podle zprávy stálo za zářijovým bombardováním humanitárního konvoje OSN a Červeného půlměsíce západně od Aleppa. Nálet, z něhož byli původně nařčeni Rusové, nepřežilo 14 humanitárních pracovníků.

Druhé největší syrské město Aleppo ovládla celé vládní vojska loni před Vánoci. Byla tak ukončena čtyři roky trvající nadvláda povstalců nad některými částmi města.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám