Hlavní obsah

V Aleppu se našly saúdské chemikálie využívané pro výrobu trhavin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda podle státní agentury SANA oznámila, že se ve východní části Aleppa našly chemikálie, které vzbouřenci zřejmě využívali k výrobě trhavin a k chemickým útokům. Podle reportéra chemikálie pocházely ze Saúdské Arábie.

Foto: Reuters TV, Reuters

Boji poničené Aleppo

Článek

Ve skladišti ve starém městě v Aleppu byl objeven chlór a síra a také materiál pro výrobu plastových granulí, uvedl reportér. Zprávu nešlo ověřit z jiných zdrojů.

Syrská vláda a vzbouřenci se navzájem obviňovali z použití otravných plynů, zejména chlóru, který není zakázaný, protože jde o důležitý prvek v chemické výrobě, nesmí se ale používat ve válce.

Dohoda o obnovení dodávek vody pro Damašek

Syrská vláda se dohodla s povstalci, kteří mají pod kontrolou údolí Barada, že rebelové umožní technikům přístup k poškozenému zdroji pitné vody pro Damašek. Zdroj nefunguje od 22. prosince. Nyní má přístup k vodě jen 70 procent obyvatel Damašku a přilehlých oblastí.

Syrská armáda s podporou libanonského Hizballáhu se proto snažila údolí dobýt, aby se zdroj mohl zprovoznit. Dohodu podle agentury Reuters ve středu v syrské televizi oznámil guvernér provincie Damašek, v níž leží hlavní město.

Podle syrské vlády vyřadili zdroj povstalci, když vodu znečistili naftou, vzbouřenci naopak tvrdí, že byl zasažen při syrském náletu.

Prudké boje o údolí ohrožovaly příměří mezi syrskou vládou a umírněnými povstalci. Klid zbraní vyjednalo Rusko, Turecko a Írán a platný byl od 30. prosince. V údolí ale podle exilové organizace SOHR operovali i příslušníci bývalé Fronty an-Nusra, na niž se příměří nevztahuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám