Hlavní obsah

Syrská armáda u Damašku přitvrdila, svět obletěly záběry holčičky zachráněné z trosek

– Damašek

Syrská armáda útočí od víkendu na pozice rebelů u Damašku. Soustředí se především na předměstí Kábún, Tišrín a Barzá, první dvě místa byla opět bombardována v pondělí ráno, uvedla exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi. Nálety si vyžádaly sedm mrtvých včetně ženy s dítětem. Už v neděli bylo nutné vyprošťovat lidi z trosek. Civilní ochrana v Tišrínu vyprostila děvče, záběry ze záchranné akce vydala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vytáhli v Damašku živou holčičku zcela pohřbenou pod troskamiVideo: AP

 
Článek

Bílým přilbám se nakonec podařilo dívku vyprostit z pod trosek, když je místní žena upozornila, za kterými dveřmi se malá Aja pod troskami nachází.

„Dnes je to třetí den bombardování, padají tam rakety, bomby a střely z minometů. Armáda se zaměřuje na Kábún, Barzá a Tišrín,” řekl agentuře AFP svědek Hamzá Abbás, který je na místě.

Ve čtvrti Barzá na severu Damašku žijí hlavně sunnité odmítající režim Bašára Asada. Kábún leží východně od ní. V Kábúnu se sice povstalci s vládou v roce 2014 dohodli na příměří, ale v minulých dnech tam byly boje obnoveny. V sobotu tam při útoku na účastníky pohřbu zahynulo 16 osob, v neděli stoupl počet obětí na 18.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Škody po bombardování Dúmy ve východní Ghútě

Obě čtvrti sousedí s oblastí východní Ghúty, kterou drží opoziční síly a blokují tak přístup vládních sil na klíčovou silnici do Homsu. Panuje přesvědčení, že vládní vojska jsou připravena východní Ghútu dobýt, v posledních dnech opakovaně bombardovali město Dúma, které tam leží. Oblast brání salafistická skupina Džaíš al-Islám, kterou Rusko, Sýrie, Írán a Egypt považují za teroristickou. Pro zásobování obklíčených obránců jsou klíčové tunely vedoucí právě do Tišrínu a Kábúnu.

Opoziční vyjednávací komise (HNC) v neděli obvinila vládu, že se snaží eskalací bojů zmařit připravované rozhovory, které svolala na čtvrtek do Ženevy OSN. Bojuje se také v provinciích Homs a jinde v Sýrii.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Příslušník červeného půlměsíce informuje o posledních škodách v Dúme

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám