Hlavní obsah

Mírová jednání v Astaně nikam nevedla, syrští povstalci a Turci přijeli pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astana
Aktualizováno

Mírové rozhovory o Sýrii v kazašské Astaně nepřinesly podle syrského vládního zástupce Bašára Džaafarího žádnou novou dohodu. Důvodem je prý „nezodpovědný” pozdní příjezd delegací Turecka a jím podporovaných syrských povstalců. Podle hlavního ruského vyjednavače by se politickou situací ve válkou zmítané zemi mohla zabývat společná skupina tvořená zástupci Ruska, Turecka a Íránu.

Foto: Michael Švec, Právo

Astana

Článek

Druhé kolo rozhovorů mělo v Astaně původně začít už ve středu a trvat mělo dva dny. Krátce před zahájením bylo ale přesunuto na čtvrtek. Podle syrského vyslance při OSN Džaafarího na tom nesou vinu delegace Turecka a povstalců, které prý jednání neberou dostatečně vážně.

„Měli jasnou vůli narušit jednání v Astaně,” prohlásil na adresu Turků a syrských povstalců Džaafarí. Ankaru vyzval, aby stáhla ze Sýrie své jednotky a zamezila radikálním islamistům v přechodu společné syrsko-turecké hranice.

Hlavním tématem rozhovorů v Astaně mělo být posílení příměří, které po šesti letech syrské občanské války zprostředkovaly Rusko, Írán a Turecko a které platí od konce prosince.

Společná akční skupina těchto tří zemí by se mohla pokusit o politické urovnání syrského konfliktu, uvedl ruský zvláštní zmocněnec Alexandr Lavrenťjev.

Reklama

Související články

V Astaně začala jednání o míru v Sýrii

V kazašské metropoli Astaně v pondělí začaly mírové rozhovory mezi delegací syrské vlády a opozicí. Jednání potrvá do úterka. Hlavním cílem je potvrdit...

Výběr článků

Načítám