Hlavní obsah

Islámský stát vraždil v Palmýře, frontu neprolomil

– Palmýra

Radikálové Islámského státu (IS) zavraždili ve starověké syrské Palmýře 12 lidí. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na exilovou organizaci SOHR, monitorující dění v zemi. IS byl z města vyhnán loni na jaře, ale na konci roku jej dobyl zpátky. V úterý ofenzívu IS odrazila vládní vojska.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Amfiteátr v Palmýře na archivním snímku

Článek

Podle SOHR teroristé čtyřem státním zaměstnancům a učitelům před muzeem uřízli hlavy. Osm dalších zastřelili – byli mezi nimi vládní vojáci a členové ozbrojených skupin bojujících proti IS, kteří byli dopadeni na různých místech Sýrie.

Několik z nich bylo zabito ve starobylém římském divadle v Palmýře. Loni tam IS povraždil 25 lidí bojujících na straně armády. [celá zpráva] IS dobyl Palmýru, ležící v poušti, v květnu 2015. Poničil v ní vzácné památky včetně Belova a Baal-Šaminova chrámu a věžových hrobek. [celá zpráva]

Loni v březnu se vládním jednotkám s pomocí ruské armády podařilo město dobýt zpět, ale v prosinci, kdy vrcholily boje o Aleppo, se tam radikálové vrátili. [celá zpráva]

V půlce ledna se Islámský stát pokusil o ofenzívu u nedaleké křižovatky Džihár, ale tam jej v úterý během tříhodinové prudké bitvy vládní vojska odrazila, uvedl web Al Masdar News. V boji padlo dvacet radikálů IS. Chalífát tam také přišel o dvě obrněná vozidla.

Syrská armáda pak zahájila protiútok a postoupila na frontě u křižovatky a pumpy u letecké základny T4, její územní zisky však byly nepodstatné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám