Hlavní obsah

Turecko zveřejnilo záběry z náletů na pozice Islámského státu v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká armáda podle agentury Reuters ve čtvrtek oznámila, že zničila u syrského města Al-Báb na 40 cílů radikálního hnutí Islámský stát. Jsou mezi nimi budovy, úkryty, velitelská stanoviště i vozidla. O den dříve zveřejnila záběry z předchozích náletů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turci zasáhli 40 cílů IS v sysrkém Al-BábuVideo: Reuters

 
Článek

Ve středu oznámily turecké síly, že zničily dvanáct terčů a v pozemních bojích zabily jedenáct bojovníků IS.

Turecko se snaží spolu s příslušníky Svobodné syrské armády od konce listopadu osvobodit Al-Báb, který drží Islámský stát. Zatím se mu to ale nepodařilo, město sice obklíčil, ale radikálové se tvrdě brání.

Operaci Štít Eufratu zahájilo Turecko 24. srpna. Jejím cílem bylo nejen vytlačit Islámský stát od hranic s Tureckem, ale také zastavit postupující kurdské milice YPG. Zatímco Západ je považuje za klíčovou sílu v boji proti IS, podle Turecka jde o teroristickou organizaci, protože je napojena na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK).

Turecký vicepremiér Veysi Kaynak v úterý prohlásil, že na mírových jednáních o Sýrii nemají YPG co dělat, protože jde o teroristickou organizaci. Americké ministerstvo zahraničí ale v úterý řeklo, že by syrská kurdská strana PYD, jejímž vojenským křídlem je YPG, měla k jednacímu stolu zasednout. „Tento proces musí zahrnovat všechny Syřany včetně syrských Kurdů,“ uvedl mluvčí Mark Tones. „PYD musí být podle našeho pohledu součástí tohoto procesu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám