Hlavní obsah

Rusové v Sýrii vyrazili na pomoc turecké armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Ruské letectvo podniklo v pátek tři nálety na pozice Islámského státu (IS) u města Al-Báb na severu Sýrie. To se už nějaký čas snaží z rukou IS vyrvat turecká armáda a jí podporované jednotky syrských povstalců, ale nedaří se jim to a turecké ztráty rostou. Jedná se o první takovou pomoc Ruska Turecku na syrském bojišti.

Foto: Reuters

Ruský Suchoj Su-24 přistává po útocích v Sýrii na základně Hmejmím.

Článek

Turecká armáda podle agentury Reuters oznámila, že při ruských vzdušných útocích bylo zabito 12 džihádistů. V oblasti v uplynulých 24 hodinách útočila také turecká letadla, podle prohlášení zničila u Al-Bábu a Daglabaše 17 pozic IS a zabila 26 bojovníků.

Turecko a spříznění syrští rebelové útočí na Al-Báb už několik týdnů, ale nedaří se jim IS vytlačit. Turci v boji přišli už o tři desítky vojáků.

Podle tureckých médií ruské letectvo přiletělo na pomoc poprvé už ve středu a udeřilo na cíle na jih od města.

Každý sleduje vlastní cíle

Rusko intervenovalo v Sýrii loni v září, aby odvrátilo hrozící porážku syrského prezidenta Bašára Asada, jemuž hrozila ztráta alávitské základny jeho režimu v provincii Látakíja, kde se také nachází jediná základna Ruské federace při Středozemním moři.

Ankara oproti tomu usilovala o Asadův pád, i když se loni pokusila o sblížení, které Asad navenek odmítl. Turecko dlouhou dobu přes své území nechalo proudit zahraniční džihádisty, kteří se povětšinou přidávali k Islámskému státu. Turecké síly do Sýrie vpadly letos v srpnu s cílem vytlačit od společné hranice úspěšné postupující kurdské síly. Teprve v druhém sledu útočí Turci také na Islámský stát.

Rusko a Turecko v poslední době oživily spolupráci a nově se staly zprostředkovateli příměří mezi Asadem a povstalci vyjma extremistů z IS a dřívější Fronty an-Nusra. Klid zbraní je zatím až na výjimky dodržován. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Počet tureckých obětí bojů v Sýrii stoupá

Další dva turečtí vojáci podlehli v pondělí zraněním, která utrpěli minulý týden při bojích o al-Báb, uvedla tisková agentura Dogan. Počet tureckých obětí bojů...

Výběr článků

Načítám