Hlavní obsah

Porazit Islámský stát potrvá dva roky, odhaduje americký generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porážka a vytlačení extremistů Islámského státu (IS) z iráckého Mosulu a syrské Rakky a likvidace zbytků jejich jednotek, které zřejmě uniknou do pouště, může trvat dva roky. Serveru Daily Beast to řekl americký velitel v Iráku generál Stephen Townsend. Podle izraelského serveru Debkafile se ofenzíva proti Mosulu zastavila, protože se bojovníci IS urputně brání a útočícím jednotkám způsobili velké ztráty.

Foto: Khalid al Mousily, Reuters

Irácké vládní síly na východě Mosulu

Článek

Ofenziva u Mosulu, kterou Spojené státy stejně jako tu u Rakky podporují, podle Townsenda sice postupuje pomalu, ale to se dalo čekat vzhledem k tomu, kolik času měli extremisté na přípravu a jak brutální dovedou být.

„Když bojovník vyjde z domu a nad hlavou drží dítě, můžeme ho jen sledovat, dokud nedojde k další budově,“ vysvětil generál obtíže boje v místech, kde žijí desítky tisíc civilistů.

Smrtící mix

Irácký premiér Hajdar Abádí v úterý oznámil, že dobývání Mosulu potrvá odhadem ještě tři měsíce. Takový výhled je podle Debkafile z říše toužebných přání, protože ve skutečnosti se ofenzíva zastavila. Server napsal, že obránci z IS způsobili některým útočícím jednotkám až padesátiprocentní ztráty.

„Dosáhli toho smrtícím mixem guerillových a teroristických metod,“ napsal server a připomněl, že IS využívá nejen sebevražedných útočníků v autech napěchovaných výbušninami, podomácku vyrobených náloží a odstřelovačů, ale také kluzáků shazujících nálože na padáčcích či bojových jedů.

Brutální metody vedení boje jsou podle serveru také důvodem těžkých ztrát turecké armády u syrského al-Bábu. Oficiálně tam padlo 19 tureckých vojáků, ve skutečnosti jich může být mnohem víc, napsal Debkafile.

Milice v Iráku posilují

Server Daily Beast dodal, že na pozadí bojů v Iráku je sektářský konflikt, který by se mohl ještě zostřit, protože tento týden vstoupí v platnost zákon povolující existenci polovojenských milic.

Zejména šíitské milice podporované Íránem jsou opakovaně viněny z válečných zločinů proti sunnitské menšině a Spojené státy se k nim staví opatrně. Generál Townsend je však překvapivě chválí. Serveru Daily Beast řekl, že se nyní chovají „pozoruhodně disciplinovaně“.

Reklama

Související články

Islámský stát znovu dobyl Palmýru

Bojovníkům Islámského státu se v neděli opět podařilo dobýt starobylé syrské město Palmýru. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na guvernéra provincie Homs,...

Výběr článků

Načítám