Hlavní obsah

Video Islámského státu ukazuje atentáty s auty napěchovanými výbušninami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propagandisté Islámského státu tento týden zveřejnili nové video. Ukazuje sebevražedné útoky s pomocí aut napěchovaných výbušninami. Záběry byly pořízeny z výšky, zřejmě bezpilotním strojem.

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedné bombové útoky Islámského státu

 
Článek

Video ukazuje sérii sebevražedných útoků na neurčených místech, většinou v odlehlých lokalitách obklopených pouští. Některé záběry mohly být pořízeny dávno, Islámský stát takové záběry zveřejňoval už před dvěma lety, například z Libye. Radikálové většinou napěchují vozidlo množstvím sudů s chemikáliemi a vyšlou řidiče sebevraha na smrt.

Islámský stát se rozšířil zejména v Sýrii a Iráku, ale své odnože má i v Afghánistánu, Jemenu, na Sinaji nebo ve zmíněné Libyi. Hnutí už několik měsíců v důsledku útoků koalice pod vedením USA, ale i ruských náletů v Sýrii ztrácí dobytá území, přesto je nadále schopné vést úspěšné protiútoky, jak to nedávno prokázalo při opětovném dočasném obsazení syrské Palmýry. [celá zpráva]

Videa jako je to, které IS zveřejnil tento týden, mají ukázat, že hnutí ve svém tažení nepolevuje a neslábne, ačkoliv už před časem změnilo jeho vedení rétoriku a připustilo, že se dostalo do defenzívy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám