Hlavní obsah

Tragédie lidí nekončí, syrská vláda zastavila evakuaci Aleppa

Aleppo

Syrská vláda v pátek pozastavila evakuaci lidí z východního Aleppa. Důvodem má být to, že povstalci odmítli evakuace ve dvou jiných provládních městech. Lidé opouštějící Aleppo se navíc ocitli pod palbou milic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evakuace syrského AleppaVideo: Reuters

 
Článek

Stanice BBC už dříve uvedla, že součástí dohody o příměří a odchodu civilistů i bojovníků z Aleppa je podmínka o ukončení obléhání provládních šíitských měst Kafríja a Al-Fúa v sousední provincii Idlíb.

Není zcela jasné, kdo na odcházející civilisty v pátek útočil, podezření ale padá na šíitské milice věrné syrské vládě. Na straně režimu bojují šíitské jednotky vyslané z Íránu, Libanonu, ale i Iráku.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Evakuace Aleppa

Východní Aleppo podle vlád Ruska a Turecka v uplynulých 24 hodinách opustilo nejméně 6400 lidí, Turecko hovoří až o 7500 lidech. Podle syrské státní agentury SANA opustilo východní Aleppo více než 8000 povstalců, které syrský režim paušálně označuje za teroristy, ačkoliv jde o směsici skupin. Odhady ovšem hovoří o tom, že asi třetinu tvoří radikálové z bývalé Fronty an-Nusra (nyní Džabhat fatah aš-Šám).

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Autobusy, které mají evakuovat civilisty z Aleppa

Vyřizování účtů a tragédie místních lidí

Někteří lidé odcházejí do západní části města, ostatní odvážejí konvoje Červeného kříže do sousedního Idlíbu, který zčásti kontroluje vláda a zčásti povstalci. Panují obavy, že si režimní síly vyřizují účty a dochází a bude docházet k mučením a vraždám. OSN tento týden zaznamenala zprávy o mizení stovek civilistů a „popravách“ přinejmenším desítek z nich.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Dítě z Aleppa v evakuačním autobusu, který odváží civilisty z části na východě města držené povstalci

Foto: Reuters

Ruiny Aleppa

Jak upozornili aktivisté, civilisté jsou sice z Aleppa odváženi, ale opět do bojových oblastí, neboť také v Idlíbu se tvrdě bojuje a pokračují zde nálety syrského i ruského letectva. Situace je chaotická a není přesně známo, kolik lidí je v chladném prosinci bezprizorních. Ve východním Aleppu se krátce před dobytím nacházelo až čtvrt miliónu lidí včetně 100 000 dětí.

Agentura Reuters uvedla, že turecký Červený kříž buduje v provincii Idlíb tábor až pro 80 000 lidí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek ze čtvrtka ukazuje civilisty dožadující se evakuace z oblastí Aleppa zasažených boji syrské armády s povstalci.

Reklama

Související témata:

Související články

Evakuaci z Aleppa zastavila palba na autobus

První konvoj s pacienty vyjel ve čtvrtek ráno ze syrského Aleppa navzdory střetům, které trvaly do noci. Uvedla to exilová organizace SOHR, která monitoruje...

Výběr článků

Načítám