Hlavní obsah

Evakuace Aleppa je v plném proudu, odvážejí prý i rebely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aleppo
Aktualizováno

V syrském Aleppu pokračuje evakuace lidí z východních čtvrtí. Syrská státní televize ve čtvrtek odvysílala záběry, na nichž je vidět, jak lidi odváží kolona sanitek a autobusů. Podle ruské strany jsou lidé odváženi do sousední provincie Idlíb. Moskva tvrdí, že jsou evakuováni nejen civilisté, ale i povstalci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evakuace lidí z AleppaVideo: Reuters

 
Článek

Syrský prezident Bašár Asad triumfálně ohlásil, že se v Aleppu „píší dějiny”. Rebelové nicméně ještě drží některá místa na jihozápadě města.

Evakuace je však v plném proudu. „Na čtyři tisíce rebelů a jejich rodin bude ve čtvrtek evakuováno ze čtvrtí na (jiho)východě Aleppa, veškeré prostředky už jsou připraveny,“ ohlásila po zahájení evakuace syrská státní televize.

Také oblastní ředitel Mezinárodního výboru červeného kříže pro Blízký východ Robert Mardini řekl stanici BBC, že je operace v plném proudu, bezpečnost týmů Červeného kříže je zajištěna a pracovníci „dělají vše, co je v jejich silách“.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Do bezpečí lidi odvezou zelené autobusy

Co udělají se zajatci?

Otazníky visí nad tím, co bude s povstalci, kteří se vzdali. Ruské středisko pro usmíření znesvářených stran, které spadá pod ruské ministerstvo obrany, oznámilo, že se mu dostalo ujištění, že syrské jednotky na rebely, kteří se rozhodli opustit Aleppo, nebudou útočit.

Záchranná služba však ve čtvrtek ráno oznámila, že na jeden z vozů kolony někdo střílel a tři lidi utrpěli zranění. Už dříve se také objevila tvrzení, že vládní síly vraždí i civilisty. [celá zpráva]

Podle Moskvy zabila syrská armáda v Aleppu 900 povstalců, tisícovka jich byla autobusy z města vyvezena a tři tisíce jich Aleppo dobrovolně opustilo.

Čtyři roky trvající bitva

O Aleppo se bojovalo čtyři roky a město bylo dlouho rozděleno na část ovládanou vládními vojsky a část ovládanou ozbrojenou protivládní opozicí.

Syrská vládní vojska prezidenta Bašára Asada se v boji s povstalci dostala do převahy poté, co se na konci září loňského roku do syrského konfliktu vojensky vložilo Rusko. A v posledních dnech a týdnech se syrským jednotkám podařilo dobýt téměř všechny části města ovládané rebely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám