Hlavní obsah

Islamisté zaútočili na syrskou armádu u Palmýry, zabili 34 vojáků

Ozbrojenci z Islámského státu (IS) ve čtvrtek zaútočili na syrskou armádu u města Palmýra a usmrtili nejméně 34 vojáků. Islamisté se rovněž přiblížili do vzdálenosti čtyři kilometry od města, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie.

Foto: Sana, Reuters

Voják syrské armády u Palmýry

Článek

Islamisté slavné historické město obsadili loni v květnu, syrská armáda ho s pomocí ruských letounů osvobodila letos v březnu. Ve čtvrtek se ale radikálové zmocnili obcí Kasr al-Halabát jihozápadně od Palmýry a Džabal Haján na západ od města a ještě dalších dvou vesnic severozápadně a severovýchodně od města.

Mezi 34 mrtvými vojáky je nejméně osm důstojníků. Blíže neupřesněný počet obětí zaznamenali také islamisté, uvedli aktivisté ze SOHR.

Krize v Sýrii začala v březnu 2011 občanskými protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada, demonstranti požadovali demokratické a ekonomické reformy. Násilné potlačení prvních protestů pak vedlo k ozbrojenému povstání, které přerostlo v občanskou válku. Chaosu využili radikální islamisté z nejrůznějších skupin a hnutí k tomu, aby ovládli část Sýrie i sousedního Iráku. Boje v Sýrii si dosud podle odhadů vyžádaly přes 300 000 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám