Hlavní obsah

Islámský stát má nového mluvčího, pohrozil útoky na turecké ambasády

Islámský stát (IS) pohrozil tureckým ambasádám po celém světě útoky. Hrozbu vyslovil prostřednictvím zvukové nahrávky zveřejněné na internetu nový mluvčí extremistické organizace abú Hasan Muhadžir. Jeho předchůdce zabili v srpnu Američané.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu

Článek

Muhadžir pohrozil, že příznivci IS budou útočit na „sekulární a od víry odpadlou tureckou vládu na všech místech“, ať už vojenských, nebo obchodních, a hrozba se týká i ambasád a konzulátů, které Ankaru po celém světě reprezentují.

Věrohodnost nahrávky se ještě nepodařilo potvrdit, uvedla agentura Reuters. Turecko nicméně útočí na severu Sýrie na Kurdy i na Islámský stát.

Muhadžir současně vyzval bojovníky IS a příznivce, aby neprchali z iráckého města Tal Afar u Mosulu a postavili se útočícím vládním a provládním jednotkám: „Ničte jejich vozidla, útočte na ně... V jejich krytech, ať ochutnají něco z vašeho trápení a nenechte si namluvit, abyste utekli.“

Muhadžir se stal mluvčím IS kvůli zabití dosavadního mluvčí abú Muhammada Adnáního, který měl zemřít 30. srpna při americkém náletu u Al-Bábu v syrské provincii Aleppo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám