Hlavní obsah

Putin a Erdogan jednali o Sýrii a koordinaci boje s terorismem

Ankara/Moskva

Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan v pátek telefonicky hovořili o řešení krize v Sýrii, o koordinaci boje proti terorismu na úrovni tajných služeb i o řešení humanitární krize v Aleppu. Hovořili spolu den poté, co při syrském náletu u Al-Bábu padli čtyři turečtí vojáci.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan při jedné z dřívějších schůzek

Článek

„Oba státníci si v konstruktivním duchu vyměnili pohled na řešení syrské krize. Zejména souhlasili, že bude pokračovat dialog mezi ruskými a tureckými ministerstvy zahraničních věcí a obrany i mezi tajnými službami, aby zajistily koordinaci v boji s mezinárodním terorismem,“ uvedl podle TASSu v prohlášení Kreml. TASS poznamenal, že telefonát iniciovala turecká strana.

Podle tureckého listu Hürriyet si prezidenti vyměnili názory na útok na turecké vojáky, kteří padli na území Sýrie. [celá zpráva]

Erdogan znovu ubezpečil Putina, že Ankara „podporuje územní celistvost Sýrie“ a že operace Štít Eufratu na severu země u tureckých hranic má za cíl vypudit bojovníky Islámského státu (IS) od syrsko-turecké hranice. Erdogan řekl, že je to jasný důkaz, odhodlání Turecka bojovat s radikálními skupinami. Operace je ale zaměřena nejen proti IS, ale také proti syrské kurdské milici YPG, která je ovšem klíčovým spojencem Západu v boji s IS.

Oba představitelé se také dohodli, že zesílí úsilí o vyřešení humanitární krize v Aleppu, jehož východní část je obklíčená syrskými vládními silami. Syrská opozice i Rusko už daly souhlas k tomu, aby tam mohly vyrazit kamióny z humanitární s pomocí z Turecka. OSN ale požaduje souhlas syrské vlády v Damašku, která má za spojence Moskvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám