Hlavní obsah

Turecko dosáhlo svého, kurdské milice se stáhnou z Manbidže za Eufrat

Syrské kurdské milice YPG se stáhnou ze severosyrského města Manbidž, které v srpnu osvobodily z područí Islámského státu. Odejdou na východ za řeku Eufrat, jak se toho dožaduje Turecko. Oznámil to ve středu server BBC.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kurdští bojovníci v Sýrii

Článek

Zástupci YPG uvedli, že byl dokončen výcvik místních bezpečnostních sil, a kurdští bojovníci se nyní přesunou za Eufrat, aby se připojili k Američany podporované ofenzívě proti městu Rakka, které je jednou z bašt Islámského státu.

Turecko považuje YPG za teroristickou organizaci a prodlouženou ruku zakázané Kurdské strany pracujících (PKK). Ankara Kurdy opakovaně vyzývala, aby se stáhli za Eufrat. Turecká vláda se obávala vzniku kurdské autonomní oblasti podél své jižní hranice, a proto také v létě vyslala do Sýrie společně se syrskými opozičníky, které vycvičila, vlastní jednotky.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že tyto syrské síly jsou společně s tureckými armádními specialisty v bezprostřední blízkosti města Al-Báb a po jeho dobytí potáhnou dál na jih.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Zvláštní vyslanec USA v Sýrii Brett McGurk ohlášené stahování Kurdů z Manbidže ocenil a nazval ho „milníkem“.

„Naše koalice je hrdá na to, že připravuje a podporuje místní síly k obraně svých domovských oblastí. Je to nejlepší recept pro to, aby se Islámský stát už nikdy nevrátil,“ napsal McGurk na Twitteru. Dodal také, že koalice kurdsko-arabských skupin pokračují v tažení na Rakku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám