Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu zasáhli ruský vrtulník

• Aktualizováno

Islámský stát (IS) se pochlubil videem, na kterém ukazuje zničení ruského vrtulníku. Došlo k němu v syrské provincii Homs. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že byl zasažen bitevní vrtulník Mi-35M, ale posádce se podařil bezpečný návrat na základnu Hmejmím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát tvrdí, že v Sýrii vyhodil do vzduchu ruský vrtulníkVideo: Reuters

 
Článek

O zničení ruského stroje informovala tisková agentura Amak napojená na Islámský stát. K události došlo ve čtvrtek ve venkovské oblasti v provincii Homs ve střední části Sýrie, tedy více než 200 kilometrů od ruské letecké základny Hmejmím.

Video ukazuje dvě helikoptéry a dvě armádní vozidla v poušti. Ve chvíli, kdy se první stroj odlepuje od země, zazní výstřel a druhý vrtulník zasáhne střela. Stroj se okamžitě vznítil.

Moskva palbu na jeden svůj vrtulník nedaleko Palmýry potvrdila. Uvedla, že vrtulník na místě přistával nouzově, a také dodala, že posádka vyvázla.

„Vrtulník byl poškozen, takže se nemohl vrátit na domovskou leteckou základnu. Posádka nebyla zraněna a byla rychle navrácena na základnu Hmejmím záchranným vrtulníkem,“ uvedly podle agentury Interfax ruské úřady.

Pokud však bylo video agentury Amak skutečně pořízeno při tomto incidentu a ve vrtulníku seděla posádka, tak měla jen mizivé šance na přežití.

Mi-35M

Bitevní vrtulník Mi-35M je modernizovanou verzí staršího taktického útočného-výsadkového typu Mi-24V. Vyvinul jej Moskevský vrtulníkový závod M. L. Mila, sériová výroba počíná rokem 2005.

Rozpětí křídel letounu je 17 metrů, stejně tak délka celého stroje. Má nejmodernější turbomotor Klimov VK-2500.

Slouží k ničení pozemních cílů v rámci přímé podpory pozemních jednotek, ničení tanků a jiných obrněných vozidel, vrtulníků a jiných pomalých vzdušných cílů, rovněž k přepravě výsadku až osmi parašutistů, nákladu do hmotnosti 2400 kilogramů a odsunu raněných.

Stroj je vybaven nejnovějším navigačním a zaměřovacím systémem, který zahrnuje termokamery, televizní kanály, laserový dálkoměr a lokalizátor objektů.

Mi-35 je součástí ozbrojených sil Ruska, Venezuely, Brazílie a Ázerbájdžánu.

Zdroj: Russian Helicopters

Není to první útok na ruský vrtulník v Sýrii, transportní helikoptéra byla kupříkladu sestřelena 1. srpna. Tehdejší útok posádka nepřežila. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám