Hlavní obsah

USA ohlásily plán dobytí Rakky

– Paříž/Bagdád • Aktualizováno
Novinky, jem

Americký ministr obrany Ash Carter v úterý prohlásil, že koalice vedená USA už spřádá plán na dobytí syrské Rakky, de facto hlavního města tzv. Islámského státu. Informovala o tom agentura Reuters. Předsunuté elitní irácké jednotky se mezitím dostaly na pouhé dva kilometry od Mosulu na severu země. Zakopaly se tam a počkají na hlavní voj irácké armády.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci Syrských demokratických sil pozorují frontu v provincii Rakka

Článek

Ministr obrany Spojených států Carter v úterý v Paříži po jednání s dvanácti dalšími protějšky z protiteroristické koalice oznámil, že spojenci už „pokládají základy plánu na dobytí Rakky“. Toto syrské město je hlavní baštou teroristů v Sýrii.

Šéf Pentagonu nicméně připustil, že stále není jasné, kdo by měl Rakku vlastně obsadit. „Která vojenská síla obsadí Rakku? Strategickým principem koalice je, že musí jít o efektivní a motivované místní síly, které musíme identifikovat a kterým musíme umožnit zasáhnout,” řekl Carter podle agentury AFP.

„To lze provést pomocí lidí, kteří tam žijí. Budeme se totiž snažit o trvalou porážku IS a trvalé porážky nelze dosáhnout vnějšími silami,” dodal šéf Pentagonu.

Nervózní Francouzi

Carter také uvedl, že přípravy se nijak neopozdily. Podle ČTK tak reagoval na projevy znepokojení svých kolegů v čele s francouzským ministrem obrany Jeanem-Yvesem Le Drianem, kteří kritizovali fakt, že se o město ještě nebojuje.

Podle agentury AP se zejména Francouzi obávají, že dokud nebude IS vojensky zlomen, hrozí v jejich zemi teroristické útoky podobného rozsahu jako loni v listopadu, kdy v Paříži přišlo o život 130 lidí. Podle jiných zdrojů si ale přejí dosáhnout přesvědčivých výsledků v bojích na Blízkém východě ještě před prezidentskými a parlamentními volbami na konci jara 2017.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rakka je jednou ze dvou hlavních bašt IS. Tou druhou je severoirácký Mosul, proti kterému vedou už přes týden pozemní ofenzivu irácké a kurdské síly.

Irácké armádě se sice v pondělí po tuhých bojích podařilo město obklíčit hned ze tří stran [celá zpráva], skutečná bitva o Mosul ale teprve začne. A může jít o nejmohutnější vojenský střet, jaký Irák pamatuje za poslední dekádu. Obléhané město se bude snažit uhájit 4 až 8 tisíc bojovníků Islámského státu, proti nim se postaví přes 25 tisíc iráckých vojáků a jejich spojenců.

Džihádisté sice čelí přesile, město ale podminovali a vybudovali v něm rozsáhlou síť podzemních tunelů, což bude operaci komplikovat. Civilisty, kteří v Mosulu zůstali, se navíc Islámský stát chystá použít jako živé štíty. [celá zpráva]

Podle informací agentury Reuters zbývá v Mosulu ještě 1,5 miliónu civilistů. Až se ale druhé největší město v Iráku z rukou Islámského státu podaří osvobodit, předznamená to podle expertů definitivní pád samozvaného chalífátu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám