Hlavní obsah

Tunely, zákopy a výbušné pasti. Vojáky koalice čeká v Mosulu horoucí peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Bojovníci Islámského státu se připravují na rozhodující bitvu o centrum svého samozvaného chalífátu Mosulu. Džihádisté proto kdysi 1,5miliónové město na severu Iráku podminovali a naverbovali děti, které jim poslouží zároveň jako zvědi i živé štíty. Pod městem navíc vybudovali rozsáhlou síť tajných bunkrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké speciální jednotky se připravují na boj o MosulVideo: AP

 
Článek

„Vždy zahlédnete jednoho bojovníka, jak někde zaleze dovnitř a vyleze jinde. Ty vlezy budou našimi primárními cíli,“ prozradil agentuře Reuters mluvčí Američany vedené protiteroristické organizace John Dorrian.

Džihádisté s tím nicméně počítají a kolem vchodů do tunelů stavějí mobilní železo-betonové valy. Místní obyvatelé navíc tvrdí, že bojovníci kolem města vyhloubili příkop, který v případě útoku naplní hořící ropou. To má zkomplikovat letecké údery.

Na ulicích navíc džihádisté pomocí pneumatických kladiv hloubí díry, které plní výbušninami. „Pokud je naplní všechny, bude to jako v pekle,“ varoval podle agentury Reuters jeden z místních obyvatel.

Už si holí plnovousy

„Zakopávají se, aby bojovali o Mosul. Jsou opatrnější, holí si plnovousy, aby se promíchali s místními, a neustále přesouvají svá velitelství,“ řekl Reuters Hošíjar Zebarí, který má jakožto vysoce postavený člen Kurdské strany pracujících (PKK) přístup ke zpravodajským informacím o pohybech a strategii Islámského státu.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu

Přestože se stále častěji objevují zprávy o klesající morálce bojovníků Islámského státu, shodují se informované zdroje, s nimiž hovořila agentura Reuters, že následky boje o Mosul budou tragické. Mohou vyvolat humanitární katastrofu. [celá zpráva]

Civilisté, kteří ve městě zůstali, a může jich být víc než 200 tisíc, nemohou utéct. Teroristé je potřebují jako živé štíty. Na střechách budov jsou proto rozmístěny hlídky džihádistů vybavené dalekohledy s nočním viděním. V ulicích u hranic města jsou navíc rozesety nášlapné miny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám