Hlavní obsah

Asad použil chemické zbraně proti vlastnímu lidu, zjistila OSN. USA žádají ráznou akci

– New York • Aktualizováno

Spojené státy žádají ve čtvrtek tvrdou a rychlou akci proti syrskému režimu poté, co dlouhé vyšetřování OSN dospělo ve středu k závěru, že Sýrie použila chemické zbraně proti vlastnímu lidu. Vládní síly použily v roce 2014 a 2015 chlór při operacích v Idlíbu.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Muž připojený na kyslík v nemocnici Al-Kuds v Aleppu, kde se nadýchal chlóru shozeného ze syrského vrtulníku.

Článek

Americká velvyslankyně v OSN Samatha Powerová vyzvala „všechny státy k podpoře silné a rychlé akce“.

Vyšetřování vedené OSN a Organizací pro zákaz chemických zbraní OPCW prokázalo použití chlóru v Ghútě v provincii Idlíb. [celá zpráva] Powerová to značila za „barbarský čin”. Většinou se jednalo o plyn shozený v sudech z vrtulníků.

Chlór sice není veden mezi bojovými otravnými plyny, ale jeho nasazení ve válce je v rozporu s konvencí o zákazu chemických zbraní, kterou podepsal pod tlakem syrský prezident Bašár Asad. Tehdy se prokázalo, že Asad nasadil nervový plyn sarin, což znamenalo překročení meze, jež stanovil americký prezident Barack Obama. Útok na Sýrii ale Spojené státy nepodnikly, protože Rusko zprostředkovalo dohodu se Sýrií, která se zavázala zničit chemický arzenál.

Podle mluvčího Rady bezpečnosti OSN Neda Price je nyní nemožné popírat, že syrský režim používá zbraně, které jsou v rozporu s mezinárodním právem. Damašek nasazení plynu popírá.

Moskva podle ČTK uvedla, že je připravena řešit s Washingtonem použití chemických zbraní při syrských bojích, o němž ve středu vydala zprávu OSN. Podle ruského vyslance při OSN je společným zájmem obou zemí, aby k používání těchto zbraní nedocházelo.

Vyšetření také prokázalo, že Islámský stát nasadil yperit. [celá zpráva]

Společná vyšetřovací komise prošetřuje ještě další případy nasazení chlóru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám