Hlavní obsah

Téměř polovina obětí atentátu na kurdské svatbě v Turecku byly děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Nejméně 22 z 51 obětí sobotního pumového útoku na kurdskou svatbu v Gaziantepu v jihovýchodním Turecku bylo mladších čtrnácti let, uvedla v pondělí agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného tureckého představitele.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Pohřeb obětí atentátu v Gaziantepu

Článek

Mezi obětmi bylo i tříměsíční dítě, uvedli svědci. Podle agentury Dogan se podařilo identifikovat už 44 obětí útoku sebevražedného atentátníka, jemuž bylo mezi dvanácti a čtrnácti lety. [celá zpráva]

Nevěsta vyvázla bez zranění, ženich zraněn byl. Celkem utrpělo zranění 69 lidí, z toho 17 je v kritickém stavu. [celá zpráva]

Terčem útoku se stala svatba jednoho z členů prokurdské turecké parlamentní strany HDP.  Nikdo se k atentátu zatím nepřihlásil, prezident Recep Tayyip Erdogan jej připsal Islámskému státu. V Turecku už IS několikrát zaútočil na Kurdy, s nimiž vede válku v Sýrii.

Foto: Mahmut Bozarslan, ČTK/AP

Lidé na pohřbu obětí atentátu v Gaziantepu před vykopanými hroby

Mezi svatebčany byli lidé, kteří utekli do Gaziantepu z jižní turecké provincie Siirt, kde probíhají operace proti kurdským separatistům.

Turecko je zapojené do koalice proti Islámskému státu, ale vede také brutální občanskou válkou s kurdskými separatisty ze Strany kurdských pracujících (PKK). Po atentátu Erdogan opět zopakoval, že nerozlišuje mezi IS, kurdskými separatisty a následovníky duchovního Fetullaha Güllena, jemuž připisuje neúspěšný pokus o puč.

Foto: David Ryneš, Novinky

Velké útoky v Turecku od července 2015

Možné motivy

Jak poznamenala zpravodajská stanice BBC, mohlo jít o pomstu islamistů za nedávné ztráty území během bojů v Sýrii. Kurdští bojovníci s pomocí leteckých sil koalice vedené Spojenými státy vyhnali bojovníky IS z jejich bašty v syrském městě Manbidž.

Mohlo jít rovněž o okamžitou odpověď na sobotní prohlášení tureckého premiéra Binaliho Yildirima, že jeho vláda chce hrát aktivnější úlohu v syrském konfliktu. Hovoří se o tom, že se chystá ofenziva rebelů z tureckého území na město Džarabulus na syrské straně hranic, které je v držení členů Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám