Hlavní obsah

USA si musejí vybrat mezi Tureckem a pučisty, řekl Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na manifestaci svých příznivců v Ankaře vyzval Washington, aby se rozhodl, na čí straně bude stát. Po USA požaduje vydání duchovního Fethuallaha Gülena, kterého viní ze zosnování neúspěšného puče z 15. července.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na podporu prezidenta ErdoganaVideo: Reuters

 
Článek

„Dříve či později se USA rozhodnou. Buď Turecko, nebo FETÖ,“ řekl Erdogan, přičemž použil zkratku, kterou turecké vedení používá pro příznivce Gülena. „Buď organizátora převratu, teroristickou FETÖ, nebo demokratické Turecko. Musejí udělat výběr,“ pokračoval ve stejném duchu.

Erdogan promluvil k účastníkům každodenní manifestace svých příznivců, které se od puče konají každý den. Největší se uskutečnila 7. srpna v Istanbulu, kde se jí zúčastnilo podle místních úřadů pět miliónů lidí.

„Chceme je ukončit, ale vidím, že náš lid nechce opustit náměstí,“ řekl k pokračujícím demonstracím prezident. Podle něj ale podobné akce nestačí. „Demokracie nemůže být udržována jenom v některých hodinách na některých místech. Vyzval k její ochraně „24 hodin denně, 365 dní v roce“, protože „zrada může přijít odkudkoli od kohokoli“.

Foto: Handout, Reuters

Turecká hlava státu Recep Tayyip Erdogan při projevu ke svm příznivcům u prezidentského paláce

Erdogan pak hodil všechny své odpůrce do jednoho pytle. „Ti, kdož následují v Pensylvánii usazeného šarlatána (Gülena), který zaprodal duši ďáblovi, nebo Daíš (arabský akronym Islámského státu), který prolévá muslimskou krev, nebo PKK (separatistickou Kurdskou stranu pracujících), která také třicet let prolévá krev, aby rozdělila zemi a národ, ti všichni nakonec prohrají.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při bombových útocích na jihovýchodě Turecka umírali i civlistéVideo: Reuters

PKK podnikla ve středu útoky ve městech Kiziltepe a Diyarbakir. O život přišlo osm lidí včetně pěti civilistů, zraněno je 37 osob. Další čtyři vojáci přišli o život při útoku PKK u hranic s Irákem.

Trest smrti

Erdogan současně uvedl, že by obnovil trest smrti, pokud to parlament potvrdí.

O absolutním trestu hovořil na stejném shromáždění také premiér Binali Yıldırım „Jistě povoláme vrahy k odpovědnosti. Zavedeme nejtvrdší trest,“ řekl.

Čistky pokračují 

V rámci čistek po neúspěšném puči přišlo o práci také téměř 3500 soudců a prokurátorů. Ve čtvrtek má nejvyšší soudní rada podle deníku Hürriyet rozhodovat o propuštění dalších 2851 soudců a prokurátorů.

"Celkem 27 424 zaměstnancům škol a školských institucí byla zrušena pracovní smlouva kvůli tomu, že jsou součástí paralelních struktur. Tito lidé už nebudou moci pracovat ani ve státních, ani v soukromých vzdělávacích institucích," uvedl turecký ministr školství Ismet Yilmaz.

Turecká vláda v souvislosti s pokusem o puč stále pátrá po celkem 160 členech armády, včetně devíti generálů.

O práci v posledním měsíci přišla stovka zaměstnanců ministerstva zahraničí, dalších několik set je prověřováno. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu ve čtvrtek oznámil, že vláda pátrá po několika diplomatech, kteří byli povoláni z ciziny do vlasti a nevrátili se. Nevrátili se ani dva vojenští přidělenci z velvyslanectví v Řecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám