Hlavní obsah

Syrská fronta An-Nusra zpřetrhala vazby s Al-Káidou a změnila název

• Aktualizováno

An-Nusra, syrská odbočka teroristické sítě Al-Káida, zrušila vazby se svou mateřskou organizací a změnila si jméno. Ve čtvrtek to ve svém prohlášení oznámil vůdce skupiny Muhammad Džulání, informovala agentura Reuters. Podle něj fronta již nechce dávat zahraničním armádám záminku k útokům na Syřany. Al-Káida uvedla, že fronta má její souhlas. Podle americké diplomacie zůstává fronta stále legitimním cílem pro americké i ruské letouny.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bojovníci fronty An-Nusra

Článek

Podle Džúláního se fronta přejmenovala na Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie) a již nebude mít spojení se žádnou jinou organizací. Její propojení s Al-Káidou dávalo podle něho Američanům či Rusům záminky pro útoky proti syrským povstalcům usilujícím o svržení režimu Bašára Asada, což prý již nebude platit.

Podle amerického ministerstva zahraničí však zůstávají ozbrojenci z fronty An-Nusra v Sýrii terčem pro americké a ruské bojové letouny i poté, co se fronta přejmenovala a přerušila vztahy s Al-Káidou. Mluvčí ministerstva John Kirby řekl, že oznámení fronty může být jen manévrem a že Spojené státy situaci vyhodnotí podle činů, cílů a ideologie.

Vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí předtím ve zvukové nahrávce dal k oddělení obou skupin souhlas. "Můžete bez váhání obětovat organizační a stranické vazby, jestliže jsou v rozporu s vaší jednotou," uvedl na nahrávce Zavahrí. "Bratrstvo islámu mezi námi je silnější než příslušnost k organizaci," dodal. Tato příslušnost by podle něj měla být obětována, jestliže by skupině bránila v bojích proti jejím nepřátelům.

Na frontu se nevztahuje příměří

Fronta An-Nusra bojuje v Sýrii proti Asadovi i proti Islámskému státu (IS). Spojené státy ji označují za teroristickou organizaci a je na sankčním seznamu Rady bezpečnosti OSN, a to přesto, že často bojuje na stejné straně jako syrští povstalci podporovaní Západem, poznamenala agentura Reuters.

Na fontu An-Nusra se stejně jako na IS nevztahuje příměří, které začalo platit mezi syrskou vládou a opozicí na konci února. Její bojovníci se v posledních měsících mnohokrát stali terči náletů zahraničních armád.

Dominanci Al-Káidy na poli blízkovýchodního terorismu v posledních letech smetl Islámský stát, který na rozlehlých územích v Iráku a v Sýrii vyhlásil chalífát a sbírá stoupence v Libyi a Jemenu. Islámský stát se původně také označoval za jednu z odnoží Al-Káidy, v roce 2013 se ale jeho vůdce abú Bakr Bagdádí nepohodl se šéfem Al-Káidy Zavahrím ohledně expanze radikálů do Sýrie. Zavahrí požadoval, aby bojovníci z IS zůstali jen v Iráku a boj v sousední zemi přenechali radikálům z An-Nusra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám